Обзор:Кандидатът за премиер Мария Габриел потърси подкрепа за експертно правителство от „БСП за България“, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел потърси подкрепа за експертно правителство от „БСП за България“, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН). От БСП посочиха, че ще отговорят след допитване до членовете си, утре се очаква да бъде свикан Националният съвет на партията. От ДПС заявиха, че профилът на кабинета трябва да е европейски и че имат експерти във всички сфери. От ИТН изразиха съображения за параметрите на бюджета и предупредиха да не ги разглеждат като „безусловна подкрепа“.

Преди да получи от президента Румен Радев днес първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, кандидатът за премиер Мария Габриел се срещна последователно със социалистите, ДПС и ИТН, и им предложи правителство от експерти с ясен времеви хоризонт от една година и общи приоритети. На разговорите в Народното събрание присъстваха и лидерите на съответните политически сили.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че решението дали да подкрепят или да участват в национално правителство, а не в правителство на ГЕРБ, не в коалиция с ГЕРБ, ще бъде взето от членовете на партията. Днес не можете да получите окончателен отговор, посочи тя. Нинова добави, че ще се опитат още утре да свикат Националния съвет и да пуснат допитване до партията.

Тя открои два въпроса, по които трябва да помислят заедно с ГЕРБ – дали могат да балансират бюджета, без да се фиксират върху задачата за влизане в еврозоната, както и върху доставянето на оръжия за Украйна.

Председателят на БСП посочи, че не споделят виждането на ГЕРБ-СДС, че дефицитът трябва да е под три процента с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. За нас това означава рязане на разходи, особено в социалната сфера, посочи тя. При тези нива на инфлация и дефицит, каквато и цел да си поставяме за скорошно приемане на еврото, няма как да стане, коментира Нинова. По думите ѝ тази фиксация в приемането на еврото от 2024 г. или 2025 г. няма как да стане. Нека да помислим дефицитът да бъде между 4% – 4,5%, предложи тя. Нинова определи доставянето на оръжия за Украйна като най-горещия въпрос.

Мария Габриел отговори, че форматът на правителство, който се предлага, не е коалиционен. Вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си, без това да възпрепятства съставянето на правителство, добави тя.

Вариантът, който предлагате, не е коалиция и всяка партия трябва да запази своята идентичност, но ако партиите подкрепим общо правителство, национално и надпартийно, и това правителство реши да изнася оръжия за Украйна, смятайте, че на секундата се оттегляме, заяви на свой ред лидерът на БСП. Нека да оставим този въпрос отворен за нови разговори. Такива неща – всяка партия да си пази своя периметър, но правителството ще прави нещо друго, ние не приемаме, посочи Нинова.

Ние от ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот, заяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ. Той добави, че ако се стигне до търсенето на експерти за правителство, в партията ще има отговорно поведение с разум да се решава и този проблем.

По думите му правителство с ясен мандат за ДПС означава ясно поети ангажименти, които да се следват във времето. Карадайъ смята, че правителството периодично трябва да получава своите оценки дали изпълнява ангажиментите и задълженията си.

Според ДПС министрите, основно в тези министерства, в които са инвестициите, трябва да познават Брюксел добре, не тепърва да се учат на компетенциите на съответните органи и кой къде се намира. Той отбеляза, че и в България има доста работа да се свърши, за да може страната ни да използва този европейски ресурс. Профилът на кабинета трябва да изглежда европейски, брюкселски, коментира Карадайъ.

Той посочи, че представените приоритети от Мария Габриел в общи линии се припокриват с тези на ДПС.

Нашата идея е, без да предпоставяме, да вървим стъпка по стъпка, ускорено за формиране на мнозинството в Народното събрание, което да може да приеме и бюджет, и да носи отговорността за него, заяви Карадайъ. По думите му в последните две години са се нагледали на „предизборни популизми“.

Кандидатът за премиер Мария Габриел отбеляза, че може да се говори за дневния ред на българските граждани, ако веднага и бързо, още юни, има бюджет за 2023 г. Тя допълни, че предстои и следващ бюджет, в който вече трябва да си говорят за параметрите, за дефицит.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов потвърди необходимостта от редовен кабинет, а министрите да бъдат експерти в сферите, които ще оглавяват, но в същото време заяви, че е много важно и каква програма ще изпълняват. Ние сме най-малката политическа партия и математиката за съставяне на правителство излиза и без нас, заяви той. Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа, още нямате подкрепа и що се отнася до икономика и финанси, ви чакат тежки разговори, каза Йорданов.

Нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепим, съответно няма да подкрепим и такъв тип правителство, заяви той. Йорданов посочи, че с БСП се разминават по темата за бюджета и ГЕРБ-СДС имат изключително тежка задача да разговарят със социалистите за това. Ние сме дясно мислещи, за да бъдем заедно в едно управление, трябва да има ясна програма във финансов план, подчерта Йорданов.

От ИТН се обявиха за рестриктивен бюджет в известна степен, за овладяване на инфлацията и на задаващата се дългова криза. Не е добре да се върви по път, по който ще има широки пръсти на съответния финансов министър и висок бюджетен дефицит, допълни Йорданов.

Когато си говорим за бюджета, сме наясно, че, за да влезем в детайли, трябва да има правителство, заяви Мария Габриел. Но дефицит от три процента е напълно постижим за бюджета за 2024 г., защото знаем, че имаме една голяма цел, свързана с еврозоната, добави кандидатът за премиер. Това, което имаме като ангажимент, е да не бъдат орязани социалните плащания, посочи тя. Габриел смята, че лицата в кабинета, който предлага, трябва да са признати в своята експертиза и да водят обективно, с ясна визия, поверените им институции.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене