ВАС реши: Няма да има нови избори в Дупница

Иван Танев влиза в ОбС, бие дузпата на Николай Табаков, Славчо Павлов, Пламен Соколов, Вили Зашева или някой от ГЕРБ

 

 

Инженер-химикът с 18-годишен стаж от „Балканфарма” Иван Танев влиза и пренарежда Общинския съвет в Дупница. Това реши Върховният административен съд, който вчера се произнесе, че изборите на съветници в Дупница няма да се касират, пише вестник „Вяра“ в днешния си брой.

ВАС отмени решението на Административния съд в Кюстендил и решението на Общинската избирателна комисия в Дупница, с които се разпределят мандатите в ОбС. ВАС отмени изборните резултати и върна книжата на ОИК-Дупница за ново преброяване и за обявяване на действителните резултати от изборите за общински съветници.

Новите изчисления ще решат чие място ще заеме Иван Танев. Възможно е той да отнеме мандат от две от по-малките партии, които имат по двама съветници – „Движение 21” и Реформаторски блок. Възможно е с един човек да се прости и най-голямата група в ОбС – тази на ГЕРБ, които имат 11 съветници.

На тръни са Николай Табаков и Славчо Павлов от РБ и Пламен Соколов и Вили Зашева от „Движение 21”.

Мнозина смятат, че от ГЕРБ е застрашен хирургът Матей Попниколов, но ще се броят както преференциален вот, така и глас за партия и нещата са много на кантар.

Истинските резултати ще дойдат реално от „Информационно обслужване – Кюстендил” АД. ОИК – Дупница начело с юриста Здравко Василев трябва да ги утвърди.

„Ако действителните резултати бъдат обявени до четвъртък, насрочената за петък редовна общинска сесия ще бъде легитимна и Иван Танев ще може спокойно да влезе и да положи клетва, каза юристът на ОбС-Дупница Милен Попов и добави: Едва ли обаче резултатите ще излязат толкова бързо и най-вероятно сесията ще бъде отменена”.

 

„Много съм радостен, че ще съм общински съветник. Не зная кога ще прекрача прага на общината, но съм амбициран да работя с мнозинството от ГЕРБ за просперитета на Дупница. Искам да надграждаме и този Общински свет да запише името си като един от най-успешните”, каза щастливият съветник Иван Танев.

 

Както е известно, изборните резултати бяха оспорени от Иван Танев, който остана извън ОбС само заради два гласа по-малко. При повторното броене на бюлетините от 14 секционни избирателни комисии (СИК) обаче се оказа, че за него не са преброени 10 действителни бюлетини.

Към жалбата на Танев бяха присъединени и жалбите на кандидата за общински съветник и областен председател на БСП за Кюстендил Станислав Павлов, Мария Чочова, също кандидат за общински съветник от БСП, Георги Георгиев, кандидат за общински съветник от ОДБ-Съюз на десните сили, партия БДЦ, коалиция „Народен съюз” и АБВ.

Решението на Административен съд-Кюстендил за касиране на изборите бе обжалвано от страна на Общинската избирателна комисия, представлявана от председателя й Здравко Василев, и от „Движение 21”.

 

ВАС: ОбС-Кюстендил е законно избран

Изборите за Общински съвет в Кюстендил са законни. Тежката дума на последна инстанция си каза Върховният административен съд. Магистратите записаха в мотивите си, че постановеното решение на Общинската избирателна комисия е валидно. То бе потвърдено и от Кюстендилския административен съд под председателството на съдия Даниела Петрова. Според върховните магистрати представените от жалбоподателите доказателства, както и събраните по делото гласни доказателствени средства не налагат допускане на броене на бюлетините от всички избирателни секции. Повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на СИК е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването.

„В този контекст правилни са изводите, че преброяване на бюлетини в съдебното производство е необходимо само в 26 секции, тъй като само в протоколите от тези секции са налице поправки и зачерквания, които не са осъществени по предвидения в Избирателния кодекс ред“, се казва още в мотивите. Председателят на ОИК Васил Иванов още в началото бе убеден, че върховните магистрати ще постановят избора за законен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене