Министър Иван Демерджиев: България преговаря с ЕК за увеличаване на щата на Гранична полиция

В момента се запълват 320 позиции за гранични полицаи, България преговаря с Европейската комисия (ЕК) за още 1260 щата, каза служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в Елхово. „Имаме разбиране, вярвам, че ще успеем да осигурим финансиране и за тези 1260. По този начин ще възстановим почти близо 2000 щата, съкратени в последните десет години в „Гранична полиция“, каза още вътрешният министър.

Демерджиев подчерта, че в момента страната ни се справя два пъти по-добре с мигрантския натиск спрямо миналата година, но той продължава да расте. Трябва да се вземат мерки за довършване на започнатото – по-добро техническо и кадрово обезпечаване за охрана на границата, допълни той.

Вътрешният министър връчи днес на служители на Регионалната дирекция на „Гранична полиция“ в Елхово 100 нови пистолета „Валтер“ (Walther).

„Амбицията ни е, тъй като елементи от тези пистолети се произвеждат в България, ако успеем да осигурим по-голяма доставка за цялата българска полиция, както и да привлечем производителя от Германия да произвежда целия пистолет или повече елементи от него у нас“, каза Демерджиев.

Новите пистолети са по-добри от сегашните „Макаров“, които използват полицаите. През годините назад обаче не се е работило по превъоръжаване на полицията. Необходими са 17 000 нови пистолета, а сега са доставени 1100 за униформените в страната, каза още вътрешният министър. „Направете преценка, ако така бяха осигурявани от колегите преди мен, два-три пъти щяхме да сменим въоръжението“, каза Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че въоръжението за охрана на държавната граница с Турция е подсилено след убийството на граничния полицай през ноември миналата година.

„В момента нарядите патрулират с дългоцевно оръжие, осигурихме и автомобили от други държавни структури и ведомства. Към момента сме подсигурили необходимото, за да могат те успешно да си изпълняват функциите. Това има значение за тяхната сигурност, а и респектира всеки, който се опитва да проникне на наша територия“, каза още той.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене