ГЕРБ пак подхванаха паметниците на комунизма

Депутатите от ГЕРБ отново подхванаха да громят комунизма – в края на миналата седмица са внесли в деловодството на НС старото си предложение за изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Законопроектът е внесен на 5 май, дни преди честването на Деня на победата и шествието Безсмъртния полк, което в София приключва пред Паметника на Съветската армия.

В текста си те предвиждат административните сгради, училища и университети, културни учреждения и други обществени сгради да са задължени да имат табела, която да гласи, че комунистическият режим и дейността на БКП в България са обявени за престъпни. Ако такава липсва, ръководителите на учрежденията ще бъдат глобявани с една брутна месечна заплата.

Освен това всички органи на държавната и местната власт, както и образователните институции трябва да премахнат символите на комунизма от имотите си, както и да възпрепятстват опитите за реабилитацията му. Демонтираните символи, определени като изкуство от периода 9.09.1944 – 10.11.1989 r. могат да бъдат предадени на Музея на социалистическото изкуство в София.

Вносители на законопроекта този път са лидера на СДС Румен Христов, Даниел Митов, Радомир Чолаков, Екатерина Захариева, Петър Николов, Любен Дилов и Медиха Хамза.

Идеята си за табелите ГЕРБ лансираха за първи път в края на ноември миналата година – когато вандали изпочупиха плочите на Паметника на съветската армия. След последвалите спорове за монумента, те инициираха този законопроект. ДБ също внесоха сходни текстове за поставяне на табели, а тяхната концепция за глоба бе между 500 и 3 хил. лв.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене