Каузата на Струмяни успя – църквата посреща своя храмов празник ремонтирана и обновена

Сговорна дружина планина повдига! Силата на тази поговорка и на обединението от благородна кауза доказаха жители на община Струмяни, кметското ръководство и Неврокопска епархия. Църквата „Свети свети Константин и Елена“ ще посрещне своя храмов празник на 21-ви май като нова след извършен ремонт. Част от покрива и куполите бяха отнесени от ураганен вятър през юни миналата година. Тогава стихията съсипа половината от покритието на големия купол на храма и около 300 керемиди от покривната конструкция на молитвения дом. Веднага започна дарителска кампания.

„Решихме да сменим целия покрив, който е с площ от 300 квадратни метра, за да го направим здрав и устойчив. Демонтирахме всички дъски, свалихме старите керемиди. Сега вече са монтирани новите дъски, както и дебели греди, наредихме хартията и решетъчните летви. Положихме и новите керемиди. Имаме работа само за още 2-3 дни, трябва да положим мазилка върху площ от 80 квадратни метра“, каза днес Георги Фильов от църковното настоятелство. Монтирани са и нови улуци. Куполите са покрити с медна ламарина, постройката се измазва със силиконова мазилка, за да няма мухъл.

Църковното настоятелство благодари на всички дарители. Частни лица са дали около 10 000 лева за ремонта на храма. Община Струмяни е превела 25 000 лева, а Неврокопска епархия осигурила над 22 000 лева за ремонтните дейности. „Кметът Емил Илиев и неговият екип помогнаха много за нашето богоугодно дело. Това направи и Неврокопският митрополит Серафим. Всички заедно успяхме да приключим ремонта до храмовия празник на църквата“, каза още Георги Фильов.

Дарителската кампания продължава, тъй като не са разплатени на 100% всички извършени ремонтни дейности.

Църква - Струмяни (1)

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене