Водопад Скока до село Кашина – един закътан бисер в южните поли на Пирин

Кашинският водопад стоеше доста отдавна в списъка ми с желани места. Имах дори неуспешен опит за посещение. Тогава беше началото на март след люта зима с обилни снеговалежи. Беше мокро и кално и пътят след село Рожен беше практически непроходим за леки коли. Оставихме колата и опитахме да тръгнем пеша, но лично аз постоянно затъвах в калта в тунела към село Любовище и едвам отлепвах обувките си за всяка следваща крачка. В същото време черните облаци над главите ни не вещаеха нищо хубаво. Отказахме се. Оставихме маршрута за по-добри времена. С подходящата подготовка. Не го забравихме. Просто забавихме посещението. Получи ни се чудесно в крайна сметка. В първата събота на този юни.

Водопадът се оказа изключително красив – висок, сравнително широк и много, много мощен. Изненадах се. Хареса ми. Трудно се отлепих от него. Много по-трудно, отколкото от онази кал в тунела след Рожен преди време. Сега, като си гледам снимките отчитам, че водопад Скока до село Кашина на снимки не изглежда толкова внушителен, колкото на място. Затова ви казвам – ако обичате водопади, вървете и го вижте. Със сигурност ще ви очарова.

Следват пълни указания за посещението до водопада.

Къде се намира и как се стига

Водопад Скока изсипва щедро водите си край село Кашина, до което за съжаление се стига само по черен път. Добрата новина е, че пътят се поддържа и може да се измине и с лека кола, бавно и внимателно (и ако не ви е много жал за колата 🙂 ). Имайте предвид обаче, да не тръгвате с кола по този път в много мокро време. По-горе споменах за трудностите.

Разстоянието от село Рожен до село Кашина е около 8 километра и се изминава за около 40 минути с лек автомобил, като се кара внимателно.

Тунелът от Рожен към Любовище в началото на маршрута
Тунелът от Рожен към Любовище в началото на маршрута

Най-напред се преминава през тунела към село Любовище, за който ви споменах по-горе. Като оставим настрана моите премеждия в него преди време в калта, той си е истинска забележителност – прокопан в пясъчните пирамиди.

Кметството на двете села Любовище и Кашина
Кметството на двете села Любовище и Кашина

После се влиза в самото село Любовище и се продължава към Кашина.

Добре дошли в Кашина!
Добре дошли в Кашина!

В центъра на селото трябва да оставите колата и да продължите пеша към водопада. Маркировка няма, но има много указателни табелки. Накратко, върви се пеша още около 3 километра по коларски път, които се изминават за около 50 минути.

Координати на началото: 41.546979, 23.468715.
Координати на водопада: 41.563711, 23.480954.

Село Кашина - начало на прехода до Кашинския водопад
Село Кашина – начало на прехода до Кашинския водопад

Особености на маршрута до Кашинския водопад

В центъра на село Кашина оставяте колата и продължавате направо, следвайки табелките към водопада. Не след дълго пресичате реката по дървен мост и продължавате по пътеката през гората. Минавате покрай малка ВЕЦ. Оттам насетне вървите все по черен коларски път почти до самия водопад. Може да си спестите някои завои на пътя по подсичащи пътеки, но трябва добре да следите терена за тях. След ВЕЦ-а има задъхващ участък със стръмен наклон, но не е дълъг.

Напред към водопада
Напред към водопада

В един момент се включвате в черния път от село Пирин. Брегът става много висок, а реката тече долу в ниското. Малко по-натам в нашия черен път отляво се включва друг. Отварям една скоба – малко преди Кашина вляво от черния път към селото се отделя друг, който леко се изкачва нагоре. Този път, който се отделя, не става за лека кола, само за високопроходима. Е, преди водопада тези два пътя се събират. Така че, ако сте с джип, с него може да стигнете съвсем близо до Кашинския водопад.

По маршрута са разположени няколко табели с мъдри мисли за живота
По маршрута са разположени няколко табели с мъдри мисли за живота

След сливането на пътищата остават още около 10 минути ходене до водопада. Последните метри са по тясна горска пътека, на места подсигурена с дървени стълби и парапет.

До мястото за наблюдение на водопад Скока е леко стръмно и хлъзгаво и трябва да се внимава. А той, водопадът е направо удивителен – висок е над 20 метра и е изключително мощен и шумен. Хладните му водни пръски се усещат надалеч.

Кашински водопад Скока
Кашински водопад Скока

Красота! Сила! Свежест! Това е той, Кашинският водопад.

Ето и кратко видео за посещението ни на водопад Скока до село Кашина. Видеото и някои от снимките по-горе заснех с новия ми телефон Nokia X20 с 5G връзка, 64MP четворна камера и автоматична стабилизация на картината.

Публикувано в водопадиекскурзии и почивки с етикети Постоянна връзка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене