В Петрич обявяват общоградско празненство на сребърни и златни сватби

За 41-ва поредна година в Петрич обявяват общоградско празненство на сребърни и златни сватби. По традиция в Деня на християнското семейство Обредни дейности – Петрич, започват да изпращат покани за честването на всички двойки, който преди 50 или преди 25 години са сключили граждански брак в кметство Петрич. Празникът тази година ще бъде на 23-ти декември, каза за БТА Мария Кусимитрева, управителя на Обредни дейности – Петрич.

Тази година изпратените покани са 225. От тях 85 са златни юбилеи, а 140 са сребърни. Някой от двойките вече не живеят не територията на община, но опитът показва, че това не е спънка за празнуващите. В Петрич това се чества от 41 години, общоградско и се отзовават много двойки, каза Кусимитрева. Този дух на семейство, на традиция и това да се събереш с други подобни хора, съществува само при нас в такъв размер и в такъв формат, посочи още тя.

Кусмитрева разказа, че прекъсване на честванията са имали само в двете години на ковид пандемията, но миналата година са организирали две поредни вечери, в които са поканили юбилярите не успели да отпразнуват, заради пандемията.

От регистрите на кметство Петрич се изваждат всички двойки, които са сключили брак преди 25 или 50 години и им се изпращат покани. Поканите са в зависимост от юбилея – сребърна или златна сватба, каза Кусимитрева.

Повечето двойки, особено „златните“, идват с децата си, с внуците си и за тях е много вълнуващо тържество, посочи управителят. На тези срещи обикновено идват хора, които все още се обичат. Това са много интересни семейства, в които обичта и нежността не само са съхранени, а се излъчват от поведението на цялото семейство, каза Кусимитрева.

Тя посочи, че почти на всяко такова тържество се случва да има двойка, която чества златна сватба, а пък децата им – да честват сребърна. Понякога дамите идват облечени в бели рокли, а понякога мъжете отново дават пръстени на своите съпруги. Това е тяхната интерпретация за юбилея, каза управителят на Обредни дейности.

Традицията повелява в деня на празника двойките да се посрещнат и да се закичат с годежарско цвете. Цветето е със сребърна или златна панделка, в зависимост от това какъв е юбилеят на двойката. След това те се подписват отново в летописната книга и това е обещание за още много години брачен живот. Последните години, по време на вечерта, отличават и двойка с класическо сватбено присъствие, която получава и символична награда, каза Кусимитрева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене