ЮЗДП-Благоевград е спечелило и изпълнило редица проекти в предишния програмен период

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) в Благоевград е реализирало множество проекти в предходния програмен период. Това заяви инж. Ваня Каменова – началник на отдел „Програми и проекти“ в институцията. Тя е един от участниците в местната конференция по проекта „Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Домакин на форума е Националният пресклуб на БТА в Благоевград.

По думите ѝ към момента по програма „LIFE“ тече реализирането на три проекта, единият от които е приключен и без корекции. През тази година ЮЗДП е спечелила и проект по Оперативна програма „Развитие на околната среда“ на стойност 12 млн. лв. По него ще бъдат залесени над 3500 декара. Ще се изградят и два инфраструктурни обекта – поточна линия за производството на контейнерни фиданки в Гоце Делчев и самодобивна станция в Разлог.

Каменова подчерта, че ЮЗДП все още не е допустим бенефициент и поради това не може да кандидатства в много от програмите. Като пример тя посочи програмата за трансгранично сътрудничество – ИНТЕРРЕГ.

„Ние сме регистрирани по търговския закон, но от друга страна- предприятието провежда политика по реализирането на проекти с европейски средства. Имаме изграден капацитет и екип от хора, които работят качествено. Извършваме различни дейности и провеждаме политика на диверсификация на приходите. Хубавото е, че развиваме стопанска дейност, т.е. нямаме недостиг на средства по време на реализацията на проектите. Надявам се следващият програмен период да бъде по-успешен, въпреки че можем да се похвалим, че реализираното до момента е добро постижение на фона на останалите пет държавни предприятия в страната“, заяви Каменова.

Тя допълни, че очаква бъдещо създаване на партньорства с други заинтересовани страни по проекти, свързани с околната среда и климатичните промени.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене