Бисер Стойчев аут от ОбС Благоевград заради конфликт на интереси

Общинският съветник в Благоевград Бисер Стойчев е поредният, който е принуден да прекрати предсрочно мандата си заради решение на КПКОНПИ, което го уличи в конфликт на интереси.
Вчера Върховен административен съд потвърди решението на антикорупционната комисия от28.07.2021 г., според което като съветник Стойчев е гласувал в полза на съпругата си. КПКОНПИ му наложи глоба от 5000 лв., която година по-късно бе потвърдена и от Административен съд – Благоевград.Самото гласуване касаеше имоти, в които съветникът има съсобственост със съпругата си.

Със своя глас „за“ той разреши изработването на ПУП-ПП за трасета за външно електрозахранване и площадков водопровод до един от тях, представляващ кооперация в жк „Еленово“.Вероятно още тази седмица Общинската избирателна комисия в Благоевград ще се събере, за да изиска съдебното решение на ВАС, след което е длъжна да прекрати мандата му. Това означава, че Стойчев няма да може да се кандидатира през октомври за новия ОбС, защото решенията на КПКОНПИ вървят със забрана в продължение на 1 г. съответният политик да заема обществен пост, какъвто е и съветническият.Б. Стойчев влезе през 2019 г. като съветник от листата на БСП.

Съпартийката му Гергана Янчева също напусна ОбС заради доказан по съдебен път конфликт на интереси, и само третият съветник в групата д-р Владимир Пандев успя да се спаси от атаката на КПКОНПИ. Освен на Янчева по същите причини ОИК – Благоевград прекрати мандатите на Христо Ковачки и Красимир Роячки. Без влязло в сила съдебно решение към момента е само съветничката Валентина Шаркова.

На мястото на Бисер Стойчев, макар и само за 3-4 сесии до изтичане на мандата, трябва да влезе бившият съветник Милан Богдански. Ако Богдански се откаже, следващият в листата е областният управител Стоян Христов, който на практика има възможност да се откаже от губернаторския стол и да усети какво е да си съветник, на когото губернаторът непрекъснато връща решенията, майтапят се на негов гръб местни общинари./Струма бг/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене