Община Разлог отбеляза 9 май, Ден на Европа

Община Разлог отбеляза 9. май – Деня на победата над фашизма и Деня на Европа, с възпоменателна церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

Днес на централен площад „Преображение“ бе отдадена почит и признателност към участниците за национално освобождение и обединение смели мъже от Разлог и Разложко, загинали и останали живи, участници във войните през 1885, 1912-1913, 1914-1918 и 1939-1945 г.
През мемориалната плоча, в знак на признателност, венци и цветя поднесоха кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов и директорът на Исторически музей-Разлог г-жа Христина Манова, която припомни събитията от 9. май 1945 година, когато Хитлеристка Германия подписва капитулацията си пред съюзниците от антифашистката коалиция – Съветския съюз, Великобритания и САЩ.

„Идеологията на Хитлерофашизма, наречен „кафявата чума“ на XX век, налагаше омраза и расизъм. 6 години се водят военни действия, на три континента, като най-важната битка бе тази на демократичните страни в света, водени от антифашистката коалиция. И постигнаха победата на 9 май 1945 г. Милиони хора си върнаха свободата, изстрадана и осветена с кръвта на загиналите. С Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. в България се отбелязва и Денят на Европа, обединяващ два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежът за просперитет и мир.“, припомни г-жа Манова.

С едноминутно мълчание и падане на колене, паметта на загиналите и участниците от Разлог и Разложко във войните, почетоха и зам.-кметовете г-н Иван Гюров и г-жа Гергана Фарфарова, служители на общинска администрация, директори на общински предприятия, признателни жители и гости на град Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене