Български съд отказа екстрадиция в САЩ на хакерка от Благоевград

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87417b41a0c91b1f2d753406e4b9a319b458

Български съд създаде прецедент, като не допусна за екстрадиция в САЩ нашенката Цветанка Захаринова

Досега всяко подобно искане на американските власти е било удовлетворявано от нашенката, коментират юристи, цитирани от БЛИЦ.34-годишната жена е осъдена на две години ефективен затвор в Чикаго заради участие в организирана престъпна група за скимиране на кредитни карти. Магистратите от окръжния съд в Благоевград не уважиха искането на американските власти и отказаха да изпратят Цветанка да изтърпи наложеното й наказание отвъд Океана. Тричленният състав на Темида с председател Диана Узунова мотивира решението си с това, че абсолютната давност на престъплението, за което българката е била осъдена, е изтекла според българското законодателство. Според съдия Узунова, тъй като делото се гледа в България, а не в САЩ, са валидни законите у нас, а не тези в Америка. Цветанка Захаринова бе осъдена през 2005 г. на две години затвор за незаконно използване на около 60 кредитни карти. Жената е работила в ресторант в Чикаго като сервитьорка и когато клиентите й давали кредитните си карти за плащане, тя ги прекарвала през скимиращо устройство и незаконно е записвала данните им. По-късно е предавала откраднатата информация на останалите българи от групата, които са източвали картите, като Цветанка е получавала процент от парите.
Бандата, която се е състояла предимно от българи, е била разбита през 2003 г. През това време благоевградчанката е била едва на 23 г. и не е била семейна. Веднага след задържането си нашенката доброволно признала на федералните агенти за своето участие в разиграваните престъпни схеми. Заради това, че е съдействала на властите и един вид се е покаяла за извършеното, тя получи по-лека присъда в сравнение с останалите, с които е работила. Останалите българи отнесли присъди между 3 и 9 години затвор. Цветанка Захаринова е осъдена след две години, когато била на 25. Когато в дома й пристигнала призовката с информация за деня и часа, в който трябва да влезе зад решетките, за да изтърпи наказанието си, нашето момиче си събрало багажа, качило се на първия самолет и успяло на косъм да напусне Америка.
Прибрала се в България на 4 август 2005 г. , по-късно се омъжила и днес е майка на две малки деца. Едното тази година е първокласник, а другото още е съвсем малко – на две годинки. Благоевградчанката работи в частна фирма и работодателят й присъства на повечето съдебни заседания около искането за екстрадицията й, заедно със съпруга й, за да я защитава. Отвъд Океана и до момента продължават да живеят близките й – майка, баща и сестра. След 9 години американските власти поискали българката да бъде екстрадирана съгласно подписания договор с нашата страна през 2009-а. Цветанка Захаринова е издирена и задържана, като окръжната съдийка Атанаска Китипова я освободи под парична гаранция от 1000 лева. Основният коз на защитата бе, че по българското законодателство погасителната давност е изтекла – тя е 5 години за присъда до 3 г. Ако все пак някога Цветанка Захаринова реши да отиде в Съединените щати, за да види родата си, тя ще бъде арестувана още на терминала на летището, в който слезе от самолета, твърдят американски юристи. Според американското законодателство няма давност за извършените престъпления и дори след 20 или 50 години беглецът от закона трябва да бъде прибиран да изтърпи наложената му присъда. Това бе причината в съдебното дело да се намеси и американското посолство. Дипломатите изпратиха на съда в Благоевград част от своето законодателство с настояване Цветанка на всяка цена да бъде екстрадирана да понесе заслуженото си наказание. Вероятно изумлението ми е било голямо, след като са прочели какво е написала съдия Узунова в мотивите на делото: „Конституцията на България е над международните договори, какъвто е случаят с договора за екстрадиция в САЩ“.
Така българката бе освободена, а гаранцията, която й беше наложена от хиляда лева – отменена. От американското посолство обаче настояват случаят на Захаринова да бъде разгледан на следваща инстанция. Отказът за екстрадиция може да се обжалва пред Апелативния съд в София. Дипломатите очакват все пак българката да отлети за Америка, за да изтърпи присъдата си, за да не стане прецедент измъкването от лапите на закона на осъдени за престъпления в САЩ. За да се защити, българката бе наела и американски адвокат, който направи искане в Районния съд на Северен Илинойс за отмяна на екстрадицията. В България защитата на осъдената в САЩ бе поета от трима адвокати – Петър Пешев, Ангел Рашев и Биляна Коцакова – Писова. Пред съда 34-годишната Цветанка Захаринова се оправда, че вече почти нищо не си спомня от „онзи си период“ и иска да се грижи за двете си малки деца.

„Не е ясно има ли пострадали от престъпната дейност лица, нито кои са другите участници в схемата, тъй като американският съд е предоставил оскъдна информация по казуса”, заяви адвокат Биляна Коцакова – Писова. Това обаче не отговаря на истината, тъй като в делото, което е публично в САЩ, са описани до най-малките подробности всички участници в престъпната група, както и кога и от къде са теглени пари от задигнатите данни на кредитните карти. Все пак по случая изплуват имената и на други българи, за които няма как нашенските адвокати и съдът в Благоевград да не са информирани. Според делото, внесено в съда в Северен Илинойс, сред арестуваните през 2004 г. е Димитър Славов, тогава на 34 г., от Чикаго. Той е обвинен, че е източил над 15 кредитни карти, принадлежащи на други хора. Точно нашенецът е един от хората, начислявали процент от откраднатото на осъдената в САЩ Цветанка за това, че е „записала“ информацията от кредитните карти.
По време на престъпленията, които е извършила, Захаринова е работила в два ресторанта. Според федералните агенти и обвинителите по делото отвъд Океана, тя е успяла да присвои информацията, кодирана в 66 кредитни карти. Димитър Славов, по онова време на 34 г., който е част от схемите на групата, също е работил като сервитьор. Той е осъден за това, че е отмъкнал лична информация от 22 кредитни карти в периода юли-август 2003 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене