Чарлз ІІІ сяда официално на престола

Кралят ще положи клетва върху специално поръчана Библия като ще обещае да поддържа англиканската протестантска църква, да управлява според законите на парламента и да защитава справедливостта и милостта

Усмихнатият крал Чарлз III и кралицата  Камила пристигнаха в Уестминстърското абатство за историческата първа коронация от 70 години.

Изпълнява се националният химн и тълпите викат „Боже, пази краля“, докато той започва своето пътуване от 1,3 мили до абатството в щатския автобус Diamond Jubilee през улици,  изпълнени с 2 милиона души и 7 000 британски войници. 100 милиона души гледат телевизия по целия свят.

Когато пристигна за двучасовата служба, камбаните започнаха да звънят, докато гостите стояха под дъжда, приветствайки пристигането на краля и съпругата му. Кралят и кралицата в абатството под звуците на тромпетисти, като всички бяха станали на крака, за да посрещнат кралската двойка.

Кралят ще положи клетва върху специално поръчана Библия, като ще обещае да поддържа англиканската протестантска църква, да управлява според законите на парламента и да защитава справедливостта и милостта.

Ще бъде изпят химна, преди той да се придвижи до главния олтар, за да се помоли на глас пред паството – първият монарх, който ще прави това.

За него е написана специална молитва, вдъхновена отчасти от популярния химн „I Vow To Thee My Country“.

Специално място в церемонията заема Камъкът на Съдбата, познат още като Камъка от Скоун или Лиа Фейл, който е исторически артефакт с важно символично значение за Великобритания, най-вече за Шотландия и Ирландия.

Религиозният ритуал започна с разпознаване. Според традицията крал Чарлз III бе представен на народа – традиция, датираща от англосаксонски времена. Застанал до 700-годишния стол за коронация, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби се обърна към всяка страна на абатството и обяви Чарлз за „несъмнен крал“.

След това главата на Англиканската църква помоли паството да покаже своята почит и служба. Присъстващите в храма хора извикаха „Боже, пази крал Чарлз!“.

Смята се, че столът за коронация, известен още като стол на Свети Едуард или стол на крал Едуард (управлявал Англия от 1272 до 1307 г.), е най-старата мебел в Обединеното кралство, която все още се използва по първоначалното си предназначение. На него са короновани общо 26 монарси.

Коронацията ще продължи около 2 часа, след което Чарлз III и кралица Камила ще се завърнат в Бъкингамския дворец. На връщане те ще ползват не старата златна държавна карета, а модерната Diamond Jubilee.

Измежду 62-ма монарха в историята на Англия и след 1707 г. Великобритания, разпръснати в период от около 1200 години, Чарлз ІІІ е най-възрастният коронясан крал в историята на империята. Той ще поеме скиптъра на 74 години. В по-ранните векове никой не е доживявал до такава възраст.

Сред всички монарси, едва шест са кралици по кръв и последната от тях, Елизабет ІІ, е майка на най-зрелия от всички крале, седяла на трона по-дълго от всеки друг монарх в историята на Острова – цели 70 години.

Неговата коронация е 40-ата, която се извършва в Уестминстърското абатство – и ще бъде предавана на живо, за да може обществеността да стане пряк свидетел на нея.

Чарлз III, от своя страна, беше най-дългогодишният престолонаследник в историята. Той е първото дете, което става свидетел на коронацията на майка си като владетел през юни 1953 г. Бившият принц на Уелс размишляваше върху наследството на майка си дни след нейната кончина по време на церемонията по възкачването си.

Чарлз отбеляза плановете си да тръгне по стъпките на Елизабет след собствената си коронация. „В тази си цел знам, че ще бъда подкрепян от обичта и лоялността на народите, чийто суверен съм призван да бъда, а при изпълнението на тези задължения ще се ръководя от съвета на избраните от тях парламенти“, добави той.

По време на церемонията съпругата на Чарлз, кралицата-консорт Камила, също ще бъде коронясана на по-малка служба. По-рано Елизабет беше дискутирала възможността Камила да наследи титлата на кралица-консорт след възкачването на Чарлз на кралския престол.

„Когато в пълнотата на времето синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и на съпругата му Камила същата подкрепа, която дадохте на мен“, написа Елизабет в изявление през февруари 2022 г., докато празнуваше своя платинен юбилей. „И моето искрено желание е, когато дойде това време, Камила да бъде известна като кралица-консорт, тъй като тя продължава собствената си вярна служба.“

Завета на кралица Елизабет обаче няма да се случи, тъй като Камила пожела те да бъде с титлата „кралица“. Според Royal Central указът е от 3 май тази година и постановява пълно отпадане на думата „консорт“. Камила стана кралица-консорт, след като съпругът и Чарлз стана автоматично крал на Великобритания след смъртта на майка си.

https://youtu.be/nWmPw8dok3Q

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене