Историческо начало: Крал Чарлз III и Камила се качиха в златна карета, процесията пое към Уестминстърското абатство

Точно в 12:20 часа българско време тръгна процесията начело с крал Чарлз III. Началната й точка бе Бъкингамският дворец, а крайната е Уестминстърското абатство. Така започна историческата първа коронация от 70 години насам.

Фалстарт за коронацията: Чарлз III нарушил 900-годишна традиция ВИДЕО

Изпълнява се националният химн и насъбралите се хора скандират  „Бог да пази краля“, докато той започва своето пътуване от 1,3 мили до Уестминстърското абатство през улици,  изпълнени с 2 милиона души и 7000 британски войници. 100 милиона души гледат телевизия по целия свят.

Чарлз III се придвижва с карета, придружаван от кралицата Камила. Те получиха поздрав от кралската гвардия, когато тръгнаха от двореца.

Повече от 100 милиона души по света са на път да гледат историческата първа коронация на британски монарх от 70 години насам – с приблизително 2 милиона души по улиците на Лондон, за да наблюдават развитието на историята.

Звездите в абатството включваха Кейти Пери, Лайънъл Ричи, сър Андрю Лойд Уебър, Стивън Фрай, Ник Кейв и магьосника Динамо, докато дама Ема Томпсън вдигна палец от вълнение. Първата дама Джил Байдън беше сред последните, които влязоха преди службата, седнала с първата дама на Украйна Олена Зеленска. Президентът Джо Байдън си остана у дома.

Чарлз и Камила помахаха на хиляди зрители, наредили се по улицата, когато водещи фигури започнаха да се присъединяват към членовете на конгрегацията в Уестминстърското абатство.

Списъкът с 2300 поканени гости се чете като кой кой е за политиката, шоубизнеса, световните лидери и чуждестранните кралски особи, с пръскане от ежедневни герои и близки семейства и приятели на краля и съпругата му.

Кралят се придвижва с каретата Diamond Jubilee, която бе поръчана още през 2012 година от кралица Елизабет II.

Бомба: Първи СНИМКИ на крал Чарлз III в деня на коронацията

Това превозно средство има позлатен връх, но и много модерни щрихи – хидравлични амортисьори и дори климатик.

Цремониите са останали почти непроменени в продължение на повече от 1000 години. Британската коронация е единственото запазено събитие от този тип в Европа. Службата се състои от няколко етапа.

В началото е т.нар. „Разпознаване“. Архиепископът на Кентърбъри представя пред събралите се в абатството Чарлз III, който застава до стол – не трон, на 700 години. Събралите се викат „Бог да пази краля!“.

Дрескод ли?! Ето как пристигат гостите на коронацията на крал Чарлз III СНИМКИ

Следва да бъде положена „Клетва“, с която владетелят се заклева да спазва закона и да се грижи за Англиканската църква.

Третият етап е т.нар. „Помазване“ – тогава кралят сваля церемониалната си роба и сяда на стола за коронация. Архиепископът на Кентърбъри помазва ръцете, гърдите и главата му със свещено веган масло, приготвено по тайна рецепта.

Четвърти етап е т.нар. „Инвеститура“. На суверена се връчват кралската сфера и два скиптъра. Накрая архиепископът поставя короната на св. Едуард на главата на Чарлз III.

И финалната част – „Интронизация и отдаване на почит“. При нея кралят напуска коронационния стол и се премества на трона. Народните представители коленичат пред монарха, за да му отдадат почит. След това кралицата консорт ще бъде помазана по същия начин. Тя също ще бъде коронована.

https://youtu.be/nWmPw8dok3Q

Превод и редакция БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене