Искахме споделен кабинет с ПП-ДБ, неочаквано призна лидерът на СДС

Румен Христов подчерта, че споделена отговорност означава и споделен кабинет за управление

„Обидени – не, но разочаровани – да, защото ставаше въпрос за съдбините на България. В тази тежка ситуация ние търсихме най-стабилния вариант за страната.

Сметнахме, че когато или ако постигнем съгласие между първата и втората политическа формация, това щеше да бъде едно стабилно управление.

Искахме да изградим правителство на споделената отговорност. Тежките неща, които се случват в България, са благодарение на лошото управление, което имаше и беше наложено от „Продължаваме промяната“ (ПП). И ние искахме заедно с тях да решаваме техните проблеми“, каза лидерът на СДС – Румен Христов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че споделена отговорност означава и споделен кабинет за управление.

„Трите неща, които поискахме и те, разбира се – законодателна промяна, проведохме преговори, изградихме доверие помежду си, създадохме законодателната програма с приоритетите, но и с много компромиси от страна на ГЕРБ-СДС, но така или иначе там бяха направени правилните стъпки. След което седнахме да разглеждаме управленската програма, по която имаме много сериозни забележки.

И другото, което поискахме, ако постигнем съгласие по управленската програма – какъв ще бъде съставът. Искането за управленска програма и състав се свързва с това дали има за нас неприемливи неща, както установихме, че има, и дали има личности, които са неприемливи за ГЕРБ-СДС“, допълни Христов.

Лидерът на СДС е категоричен, че те са дали всичко от себе си и са направили компромиси.

„Казахме, че докато не изчерпим всички възможни варианти за намиране на сътрудничество, няма да започнем преговори с останалите политически формации, но това не се случи. Заради това днес предприемаме друга стъпка.

Нормално е, след като те са изпратени в българския парламент, имат своите избиратели, да бъдат уважени и да видим дали имаме общи теми, защото съм убеден, че колкото и да са различни идеологиите на политическите формации, има важни теми за страната, които всички ние смятаме, че трябва да бъдат решени“, коментира още Христов.

Той поясни, че става въпрос за инфлацията и обедняването на българските граждани. Попитан дали разговорите ще бъдат за коалиция или за подкрепа по темите, лидерът на СДС отговори:

„Нагласата в момента е да не говорим за коалиция, а да търсим подкрепа на правителството на малцинството, давайки си сметка, че влизайки в такъв тежък момент в управление, преди местни избори, ние поемаме огромен риск. Но ние казваме, че в името на България и в името на това, че трябва да бъдат приети закони, ние бихме поели този кръст.“

„Не бива да се фокусираме само върху местните избори. Управлението на страната е изключително важно. Същността на кмета и кметските избори са важни, но като цяло страната има нужда от стабилно управление и заради това ние, ако трябва да поемем тази отговорност, първо ще изпълним своите конституционни задължения, второ – ще удовлетворим очакванията на нашите избиратели, че ние имаме готовност и екип, и може да предложим правителство“, добави политическият лидер.

Христов зададе лаконичен въпрос: „Не мога да разбера кога ПП-ДБ са прави – когато управляваха с БСП, тогава нямаше проблем да се случи тази коалиция, или сега, когато казват: „Вие правите „хартиена коалиция“. Още повече, че ние не говорим за коалиция, ние говорим за търсене на допирни точки, изпълнение на една програма.“

Според него хоризонтът на това правителство няма да бъде 4 години, а по-кратък. „Няма ли правителство – няма парламент. Така е устроена нашата Конституция. За последните 2 години българският парламент не е работил една година. Няма как да приемеш законопроекти, когато българският парламент не работи.

А ние имаме няколко варианта, но президентът има право да реши коя дата ще бъде най-удобната за него. Не съм привърженик на чисто експертни кабинети, защото министърът е политически пост, а ние в парламентарната група имаме много народни представители, които са експерти в отделни области“, отбеляза той.

Румен Христов призна, че не искат коалиционно споразумение, „защото това означава съобразяване с програмата на другите формации“. „Ако не получим подкрепа от втората политическа формация, те няма да получат нашата подкрепа за евентуално тяхно правителство. Биха могли да се договорят и да направят правителство с другите парламентарни групи.

Третата политическа формация много трудно формира правителство, само две е имало – Беров и Станишев, като на Сергей Станишев стана техническо. Изморихме се от избори, но това е най-демократичният начин за решаване на въпроси, които не са намерили решение“, заяви Христов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене