Международен детски конкурс „Южни слънца“ в Петрич

Петрич посрещна за 24-ти път участници от цялата страна и от съседна Северна Македония на най-голямата сцена за детска изява – Международния детски конкурс „Южни слънца“.
С празнично дефиле и народни хора пазителите на фолклорната ни съкровищница поздравиха петричани, преминавайки по централните улици.

Пред сградата на Община Петрич се изви по традиция най-дългото хоро, на което се хванаха всички деца, пред одобрителните погледи на гражданите. Над 1 100 са участниците от 5 до 19 години в трите направления на конкурса – „Пленер“, „Фолклорно пеене“ и „Фолклорно надиграване“. Снощи на площад „Евтим Евтимов“ се състоя и официалното откриване с богатството на танцови хореографии и певчески изпълнения, с които Петрич приветства своите приятели от близо и далеч за нови вълнуващи моменти.

Няколко часа по-рано започнаха да творят на тема „Мелодии от багри“ участниците в направление „Пленер“. За всичките 24 години на съществуване в МДК „Южни слънца“ са участвали около 18 хиляди деца, които превърнаха конкурса в символ на приятелството, таланта и необятното творчество. МДК „Южни слънца“ продължава и утре, 04.05.2023 г., с фолклорно надиграване и фолклорно пеене.
Петрич – уютен дом на таланта и слънчевите детски усмивки вече 24 години! Да пребъде Международният детски конкурс „Южни слънца“!
Благодарим на децата и ръководителите за ежедневния и всеотдаен труд, за любовта към изкуството и към фолклора!
С тази животворна сила ще пребъдем…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене