Връзват и помощите за отопление с линията на бедност

Помощите за отопление вече ще се определят спрямо линията на бедност – 504 лв., от 1 юни, предвиждат промени в наредбата за отпускане на целева помощ за отопление, които са публикувани за обществено обсъждане. Досега те се определяха по сложна методика, която включваше над 10 критерия.

Промяната би трябвало да разшири кръга на хората с право на помощ за отопление, като по предварителни изчисления догодина това ще са 304 хил. души.

Граница за достъп до това подпомагане от държавата обаче

няма да е самата линия на бедност, а 30% от нея,

или 151,2 лв. Спрямо тази сума ще се пресмята и индивидуален праг за пет основни групи.

Първият е за самотно живеещите, които ще получават помощи, ако доходът им за тази година е под 279,72 лв. средномесечно.

При втория праг всеки един от съпрузите трябва да получава не повече от 260 лв. на месец.

В третата група попадат децата, като при тях доходът е до 196,56 лв. За бременни жени 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3 г., е 272,16 лв. Толкова е и за родител, отглеждащ сам дете до 18 г.

Предвидено е помощта за семействата да не се спира, ако децата им не учат. Но ще се намалява с 3% за родители на деца от 4 – до 16-годишна възраст, които не учат. 5% пък ще е намалението за отпаднали ученици от 16 до 18 г., които не са регистрирани в бюрата по труда.

Сега, за да получат целева помощ за отопление, бедните трябваше да отговарят на куп условия, като индивидуално за всеки се изчислява средномесечен доход за предходните 6 месеца. Той се съобразява с възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и др. Сред условията е хората да нямат фирми. Освен това не трябва да притежават вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за всеки един от членовете на семейството да не надхвърля 500 лв. Да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление. Да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот, идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 г. Същото се отнася и за договорите за дарение.

363 890 души са получили помощи за отопление през миналата зима. За тях държавата е дала общо 207 952 629 лв. Причината за голямата бройка е, че се даваха три вида помощи. Първата бе целева за отопление – тя бе 623,55 лв. за пет месеца и е получена от малко над 300 хил. души. Именно при нея се правят в момента промените.

Втората помощ бе в размер на 400 лв. еднократно. На 16 268 души са платени 6 507 200 лв. За нея кандидатстваха хора, които са получили отказ за целеви помощи за отопление само защото или доходът им е бил с 40 лв. повече, или заради по-краткия срок за регистрацията им в бюрото по труда.

Последната помощ бе еднократна сума от 300 лв. Тя бе за подпомагане на деца с увреждания, сираци, възрастни инвалиди, ветерани от войните и пострадали от бедствия през годината. Тя се отпускаше на хора, които не отговарят на условията за нормалното социално подпомагане. Получили са я 47 332 души, като общата сума е 14 199 600 лв.

Миналата седмица пък стана ясно, че ще има и нова помощ по европрограмите. С

148,35 лв. еднократно ще бъдат подкрепени около 320 000 уязвими домакинства

в България, които са най-засегнати от високите цени на електроенергията. Подкрепата ще бъде оказана по новата мярка “Подкрепа на уязвими домакинства – SAFE”, която е с бюджет от близо 47,5 млн. лв.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене