Аз съм се включвал в много инициативи, но за футболния клуб имам една допълнителна силна мотивация- мой първи братовчед, който почина на 27 години, беше вратар на отбора.

Али Хатип: За да успее една кауза, трябва и другите да ти повярват

Али Хатип е 30-годишен специалист по компютърни мрежи и магистър по „Национална сигурност“. На територията на неговото село Рибново, както и на община Гърмен за сега няма възможност да практикува по специалността си, затова известно време е работил в строителството, а в момента е безработен. Проявява активност при различни обществени каузи, свързани със селото. В момента е безпартиен, но до есента това може да се промени тъй като обмисля дали да се кандидатира за общински съветник в Гърмен.
Конкретния повод за срещата ни е новината, че проектът за цялостен ремонт на стадиона в Рибново е получил финансиране. Смята се, че до това се е стигнало след като Али Хатип е имал възможност да разговаря с президентът Румен Радев и да го занимае с проблема на футбола в Рибново.

Кой сте Вие, т-н Хатип, че да лобирате пред президента Румен Радев за стадиона в Рибново?

-Аз съм един млад човек, който е амбициран и от доста време се занимавам с обществени дейности в с. Рибново. Включвам се в разни инициативи, помагам при обществени каузи.
Когато ни беше на гости президентът Румен Радев, аз го помолих и го запознах подробно с идеята, казах му че нашето село е голямо, с висока раждаемост, има много деца, 500 са в училището, а няма къде да спортуват. Има две спортни площадки, направени от община Гърмен, обаче те не са достатъчни. Пък и имаме футболен клуб „Родопа“, от 16 години, момчетата тренират на терен, който не е добър. И затова аз поех инициатива за създаването на този проект, консултирах се с хора, коментирахме идеята с общинския кмет Феим Иса, той я приветства и аз продължих да работя по този въпрос.

Сумата е около 1 158 000 лв. На кого ще бъде отпусната, на община Гърмен или на ФК „Родопа“?

-На общината, защото е собственик на терена.

Защо при срещата си с президента Румен Радев лобирахте точно за ФК, а не за друг обществен проблем, да речем за здравеопазването?

-Аз съм се включвал в много инициативи, но за футболния клуб имам една допълнителна силна мотивация- мой първи братовчед, който почина на 27 години, беше вратар на отбора.

Да припомните какво предвижда проекта?

-Предвижда се изцяло нова дренажна, напоителна система, ще има 500 седящи места, скамейки, и 120 места ВИП-ложа. Също така ще има съблекалня, голяма по площ, около 160 кв.м., ще има помещение за домакин, лекарски кабинет, помещение за гостите и домакините, въобще ще има всичко, за да функционира един стадион нормално.
След среща с президента Румен Радев, имах две срещи с министъра на спорта Весела Лечева. Единият път беше на откриването на ски-сезона в Банско, запознах я за какво става въпрос, впоследствие тя ни покани в министерството с кмета на с. Рибново Мустафа Иса и кмета на общината Феим Иса, ходихме и подробно представихме проекта за стадиона.

Има ли друга актуална кауза, за която се борите в момента?

-В Рибново имаме една пещера – Мануилова пещера, искам да се разработи като туристически обект.

Какво ще кажете за финал на този разговор?

-Искам да използвам вашата трибуна, за да благодаря на футболния клуб, който ме подкрепяше в тази кауза, защото нали знаете, че не е достатъчно човек сам да си повярва, трябва и другите да му вярват, за да има успех една кауза. Също искам да благодаря на г-н Николай Шушков, който по това време беше областен управител, а сега е зам.-министър в МРРБ, да благодаря на г-жа Весела Лечева, че ни прие в министерството, също да благодаря на кметовете на община Гърмен, на Общинска администрация и кмета на селото, че се впуснаха в тази кауза и довеждат нещата до край.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене