Андрей Гюров: Експертен кабинет няма по дефиниция – трябва да са хора с ясно поета политическа отговорност. От ГЕРБ няма да включим

  • А ако ГЕРБ направят правителство, ще сме конструктивна опозиция и ще подкрепяме в парламента евро-атлантическите приоритети и консервативен бюджет с нисък дефицит, казва депутатът от ПП-ДБ
  • Още акценти от интервюто:
  • Не бавим нарочно, за да скрием имената за министри, а трябва да извървим стъпките в коалицията
  • Адак. Денков се доказа като диалогична личност, която може да постига резултати в тази сложна ситуация. Така че със сигурност е възможност
  • за премиер
  • Вече понасяме щети, че седнахме на масата с ГЕРБ – постоянно звънят симпатизанти и ги успокояваме, че няма да се коалираме
  • В дългосрочен план коалиционно правителство с партиите, които изразяват ясна евро-атлантическа ориентация, е най-доброто за страната. Но засега е невъзможно
  • Има много бързи начини дефицитът да бъде ограничен, еврозоната ни е основен приоритет

– Г-н Гюров, защо заявихте, че няма да отговорите на ултиматума на ГЕРБ да им представите имена на министри за втория мандат до края на почивните дни?

– Ние следваме нашия план напълно отговорно и няма да се съобразяваме с ултиматуми. Първо трябва да уточним управленската програма с парламентарните сили и на тази база да видим кои са най-подходящите хора, които да свършат поставените задачи.

– Чу се, че крайният срок за работа по програмата е петък, което означава, че можете до края на уикенда да представите имена, не е ли така?

– Акад. Денков каза, че програмата ще бъде готова най-късно до неделя-понеделник. Когато имаме готовност по нея, ще започнем да работим в коалицията ни за одобряване на структура и състав на правителство.

– ГЕРБ няма да ви чака вечно – може би така отхвърляте офертата на Борисов?

– Ние не отхвърляме оферта, а работим по процедурата, която е зададена от конституцията, според която има и първи мандат. Но всички погледи са насочени към втората сила – ПП-ДБ, и очакванията тя да представи решение поради невъзможност ГЕРБ да получи мнозинство за свое правителство. Така че работим в изключително ускорени темпове, за да може, когато се стигне до втория мандат, да предложим правителство, ясна законодателна програма, която вече е съгласувана с останалите партии, управленска програма, която задава основните задачи и цели за следващите 18 месеца, и да имаме състав на правителство, което отговорно може да постигне тези цели.

Ние не бавим съзнателно процеса, само и само да скрием имената на своите министри. Когато минем по стъпките и сме готови с управленската програма, с хората, способни да я изпълнят, и тези имена бъдат одобрени от националните органи, няма проблем те да бъдат и публично оповестени.

– Ако сте готови другата седмица с имена и първият мандат още не е връчен, ще ги представите ли пред ГЕРБ?

– В момента този, който държи часовника, е президентът. И ако се случи така, че дотогава не е връчен първият мандат, няма проблем да покажем нашия състав за правителство.

– Правителство на споделената отговорност – тази формула подсказва ГЕРБ, но също и очакване във вашия списък с кандидати за министри да е отразен фактът, че те за втори път са победителят в изборите. Как ще отговорите на тези думи на Десислава Атанасова?

– Казали сме ясно, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и няма да участваме в коалиционно управление с ГЕРБ. Така че няма да има представители на ГЕРБ в предложено от ПП-ДБ правителство.

– Какъв тип министри ще търсите и твърдо ли оставате на позицията, че не желаете експертно правителство?

– Неведнъж сме заявявали, че като дефиниция експертен кабинет не съществува. Хората, които са в кабинета, трябва да изпълняват две условия – първо, да имат волята и желанието да свършат задачите, които се поставят в момента, и да носят политическа отговорност за това. Второ, те трябва да могат да изпълнят тези задачи, което значи да имат експертиза.

– Кирил Петков и Асен Василев ще бъдат ли в правителството ви?

– На този етап нямаме обсъждан състав, предстоят разговори в различните формати на коалицията ни. Сега фокусът ни е върху експертните групи, които работят по управленската програма, и разговорите с останалите групи.

 

– И все пак личното ви мнение – трябва ли да участват лидерите ви?

– Трябва да предложим хора, които да могат да изпълнят тези задачи. И най-способните и отговорните да са в МС.

– Кой ще ви е кандидат за премиер? Може ли да тълкуваме като знак това, че основните разговори по програмата от ваша страна се водят от акад. Денков?

– Има много възможности, които са на масата. Акад. Денков безспорно се доказа като диалогична личност, като човек, който може да постига резултати в тази сложна ситуация. Така че със сигурност това е една възможност.

– Нека се върнем обаче на първия мандат и си представим, че бъде избран кабинет на ГЕРБ по вашата формула – на малцинството. Какво ще правите тогава?

– Наистина е важно за страната в този момент да има правителство, защото видяхме след поредицата от избори, че електоралната картина сега не може да се промени коренно. Затова трябва да се намери работещо решение – редовно правителство, което да възвърне парламентаризма. И да работят механизмите за контрол над това правителство в Народното събрание.

Ние сме заявили, че ще бъдем конструктивна опозиция. Разговорите, които вече проведохме, спомогнаха да има ясни приоритети за евро-атлантическата ориентация на страната и за решаването на краткосрочните проблеми като приемането на отговорен и консервативен бюджет с нисък дефицит. По тези приоритети ние ще бъдем конструктивни, ще участваме и ще подкрепим в зала всяко решение, което отговаря на тези поставени цели. И в същото време ще бъдем ясен коректив на властта – да не се отклонява от посоката, която е задал избирателят.

– Не беше ли тогава по-добре правителството да е от първите две сили, за да сме сигурни в евро-атлантическия курс? А не че ще разчита на подкрепа и от други партии, които биха поставили това под съмнение.

– Ние вече понасяме достатъчно щети от факта, че разговаряме с ГЕРБ, след като се появихме на политическата сцена като техен антипод. Нашите симпатизанти ни се обаждат ежечасно с въпроси какво се случва и дали няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, и трябва да ги успокояваме.

В същото време трябва да избираме между лош и по-лош вариант. Но на първо място трябва да сложим по-доброто за страната, а не за нас като формация. Затова при невъзможност на ГЕРБ да излъчи кабинет ние трябва да направим всичко възможно да предложим такъв.

В дългосрочен план коалиционно правителство с партиите, които изразяват ясна евро-атлантическа ориентация, би било най-доброто решение за страната. Засега това е невъзможно, защото все още не можем да видим дали заявките на някои партии за техния евроатлантизъм са истински, или подвеждащи. Визирам невъзможността за приемане на законите по плана за възстановяване. Видяхме как, когато трябваше да се приеме механизмът за контрол над главния прокурор в 48-ото НС, изведнъж ГЕРБ се умориха и трябваше да се прибират. Едно е да заявяваме на думи, че искаме правосъдна реформа, но не и когато трябва да натиснем копчето, за да бъде приет този закон.

Друг пример – видяхте какво се случи с Кодекса за застраховането и няколко други закона, които са необходими за приемането ни в Шенген и еврозоната – те бяха бламирани. Така че, когато имаме ясни индикации, че се работи не на думи, а с действия, тогава, естествено, нивото на доверие в политическите сили ще се повиши и ще създаде предпоставки за по-стабилно и по-дългосрочно управление, което би било нормалното в действаща демокрация.

Проблемът в момента е, че нямаме действаща демокрация и институции, те не работят по начина, по който са предвидени в конституцията. Когато заработят и механизмите за контрол през прокуратурата и НС вършат своята работа, тогава можем да сме сигурни, че поети ангажименти ще бъдат изпълнявани. И тогава ще е по-лесно да се отиде в посока коалиционно управление. Но на този етап това е невъзможно.

– Един ден е възможно да влезете в коалиция с ГЕРБ, но не и сега?

– Не и преди ГЕРБ да реши своите проблеми, които изкараха хората на улицата 2020 г. Нека паметта ни не е толкова къса – това беше само преди 2 г. Оттогава се случиха много катаклизми – и политически, и геополитически, и икономически, но хората не са забравили защо бяха на улиците. В същото време ГЕРБ не са показали с нито едно свое действие, че са приели, че трябва да се реформират и да станат отговорна евроатлантическа партия.

– Колко живот давате на този парламент в крайна сметка?

– Имаме план минимум, който е приемането на тези 30 закона, за които се обединихме. За това трябват около 4-5 месеца. Видяхме в 48-ото НС, че конституционната рамка допуска такъв живот на парламента и без да има правителство.

– Но президентът каза, че този път няма да разтяга толкова времето.

– Има и минимален набор от закони, които може да бъдат приети в рамките на 3 месеца. Но за мен най-малко лошият вариант в момента, без ясно изразено мнозинство, е да имаме правителство на малцинството за един ограничен период от време – година – година и половина, което да направи най-важните стъпки и реформи. За да може на базата на вече членство в Шенген и еврозоната да постави основите и да създаде възможността за едно по-дълготрайно и по-стабилно мнозинство.

– Асен Василев обяви на срещата пред ГЕРБ, че ще се пише обща управленска програма, ден по-късно акад. Денков обясни, че това няма да е така – какво ще правите?

– Не пишем обща програма, а управленска програма на ПП-ДБ, която ще бъде представена на останалите парламентарни сили.

– Как ще свалите дефицита от 6,4%, колкото е в проекта на служебния кабинет? Президентът ви пожела въображение за достигането на желаните 3%.

– Дори при този изключително тежък вариант на бюджета, който представя доста безотговорно служебното правителство (и то с ясни политически намерения), има много бързи начини дефицитът да бъде ограничен. И в този вариант с дефицит от 6,4% от БВП всъщност дългът на страната за 2023 г. би достигнал 25% от БВП. За сравнение средносрочната прогноза на последното правителство на ГЕРБ от 2021 г. с премиер Борисов залага за 2023 г. 25,65% дълг, а за 2024 г. – 28,2%. Т.е. дори в най-тежкия сценарий, представян от служебното правителство, тези нива няма да бъдат достигнати. Но ние сме казали, че еврозоната ни е основен приоритет, затова имаме за цел и разбиране в парламента, че бюджетният дефицит ще бъде намален до 3%.

Имаме конкретни мерки – дивидентите на държавните предприятия, средствата за издръжка, които са увеличени с 46%, огромната инвестиционна програма от 10 млрд. лв. – искаме да видим кои са проектите в готовност да бъдат изплатени тази година. Това създава един дефицит само на хартия, ефектът е, че се извиват ръце и се всява страх.

– Чува се вече, че са започнали търкания между ПП-ДБ по различни теми – как работите в коалицията?

– В коалицията нямаме никакви противоречия, всички решения се подготвят в Председателския съвет и после се вземат в групата. На този етап нямаме поводи за разминавания.

– Ще оцелее ли коалицията ви до местните избори?

– Тя не е създадена с цел следващите избори, а защото имаме доста общи виждания за бъдещото развитие на страната и поне в обозримо бъдеще имаме ясна посока заедно. Нашето желание е да запазим коалицията. Така че това няма да се промени на местните избори. Там също ще използваме всички възможности да участваме с общи кандидати.

– На какъв етап е подготовката ви? Ето, вашето име се завъртя за Благоевград, ще се включите ли? И кога ще е ясен кандидатът за София?

– Очевидно в момента фокусът е върху съставянето на правителство, но ежедневно работим върху създаването на структури по места. Имена все още нямаме, работим в коалиционен формат.

 

ВИЗИТКА

  • Роден на 31.12.1975 г. в Гоце Делчев
  • Завършил е икономика в университета “Труман Стейт” в Мисури, САЩ
  • Работил е като кредитен анализатор в различни банки в САЩ и Австрия
  • През 2009 г. се връща в България и започва работа в Американския университет в Благоевград, където преподава инвестиции, управление на портфейли, риск. От 2016 г. води лекции по капиталови пазари и в Университета за приложни науки към Търговската камара на Австрия
  • Депутат трети мандат от “Продължаваме промяната” от Благоевград. В предишните бе председател на парламентарната група на ПП
  • Женен, с двама синове

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене