В План за управление на риска от наводнения са включени нови зони от Доспат, Гоце Делчев и Хаджидимово

Най-рисковите зони от наводнения са река Джерман от град Дупница до село Джерман и река Струма от язовир „Студена“ до град Батановци. Три нови зони са включени в проекта на Плана за управление на риска от наводнения в Западнобеломорски район на Басейново управление за периода 2022 – 2027 г. Допълнително включените зони са р. Доспат в град Доспат, р. Неврокопска в Гоце Делчев и р. Места в Хаджидимово. Определени са общо 17 зони на територията на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. Това стана ясно днес по време на общественото обсъждане на проекто-плана. Срещата се проведе в Благоевград и в нея участваха представители на Световната банка, заинтересованите страни и много граждани.

„Винаги има риск от наводнения от дъждовете сега, през пролетния сезон. Може всичко да се очаква от водата. Тя сама си проправя път и решава в каква посока да поеме. Това, което ние трябва да направим, е да вземем превантивни мерки, да намалим, по възможност да не допуснем да бъдат нанесени някакви щети. Имаме зелен телефон. Проверяваме всички сигнали много внимателно. Ако е свързано с други институции, те също биват уведомени, заедно ходим на проверки и взимаме необходимите мерки“, каза Станислава Иванова, директор на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

Проектът за План за управление на риска от наводнения включва мерки за намаляване вероятността от наводнения, както и за ограничаване на техните последици. Важен аспект е населението да бъде подготвено за действия в случаи на наводнения. Изготвянето на плана става в съзвучие с участието на обществеността . „От срещата очакваме да получим коментари, предложения относно актуализирания планов продукт, които ще разгледаме и евентуално ще включим в плана“, допълни още Иванова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене