Борислав Юруков осъди Антикоруционната комисия

Ректорът на Югозападния университет Борислав Юруков спечели дело в Административен съд-Благоевград срещу КПКОНПИ. На този етап няма да плаща наложената му глоба в рамер на 10 000 лева за конфликт на интереси. Също така няма да одържавят 142 300 лева, съгласно санкцията, наложена през лятото на 2021 година. Антикорупционната комисия трябва да заплати на ректора Юруков 4979 лева. Парите са за сторени разноски за адвокат и съдебни такси. Решението е на административния съдия Георги Иванов. Подлежи на обжалване пред върховните магистрати.

Припомняме, че Антикорупционната комисия установи интересчийството по сигнал, според който Юруков е издавал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително и на самия себе си. През 2018-та и 2019 година ректорът е определил допълнително възнаграждение от 110 000 лева сам на себе си в конфликт на интереси. Това бе заключението от проверка на просветното министерство във вуза от август-септември 2020 година, която установи и други нарушения в университета.

Във всички списъци е включено името и на самия проф. Борислав Юруков и така той е определял и на себе си допълнително възнаграждение, чиято обща сума по всички 21 заповеди за посочения по-горе период възлиза на 142 300 лева. В по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене