Втори ден първо заседание на 49-ия парламент. Ще има ли председател

Първото заседание на Народното събрание продължава и днес, след като не бе избран председател при вчерашното стартиране на работата на 49-ия парламент. За да започне законодателна дейност, депутатите трябва първо да изберат ръководство.

Новоизбраните депутати ще подновят заседанието си в 10:00 часа днес.

Продължават и разговорите по законодателните приоритети на парламентарните сили. Вчера стана ясно, че изборът на председател на практика ще зависи от тях.

Първият опит беше неуспешен, след като и двамата кандидати за поста – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и на Петър Петров от „Възраждане“ не събраха нужната подкрепа. От ПП-ДБ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат председатели, които да се редуват на ротационен принцип.

Последва дълго заседание на председателския съвет, на който не беше постигнато съгласие.

Приканвам ви да преспите още една нощ, утре ви чакам в 10:00 часа в залата, обяви председателстващият заседанието Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС) – най-възрастният присъстващ народен представител.

След това Вежди Рашидов разпусна парламента без да удари звънеца, така днес ще продължи заседанието от вчера. А от ГЕРБ заявиха, че няма да отстъпят председателското място и не приемат ротацията.

По инициатива партията на Бойко Борисов последва среща с Продължаваме промяната-Демократична България, която обаче завърши без резултат.

След прекъсването на заседанието, представители на първите две политически сили в парламента – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, се събраха на среща в НС. След нея стана ясно, че в следващите дни ще бъдат инициирани работни групи, които да търсят консенсус между всички политически сили за законодателните приоритети на парламента.

Това е първата среща, която ние от ГЕРБ-СДС инициирахме за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред българския парламент, които са свързани не само с избора на председател, а засягат изобщо държавата, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Това са темите, свързани с еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, с понижаването на цените, борбата с инфлацията, уточни тя. Считаме, че разговорът трябва да е не по отношение на личността и от коя парламентарна група да бъде председателят, а за възможните решения, допълни Атанасова.

На въпрос дали ротация на председателя е възможна, както предложи Асен Василев, тя отговори, че в момента е най-важно да се стигне до съгласие кои са приоритетните секторни политики за държавата.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев потвърди, че са разговаряли за необходимостта от ясни законодателни приоритети. Предложението, което направихме за ротационен председател, не беше отхвърлено, но то няма и как да бъде прието без да има ясни законодателни приоритети, обясни той.

Другият съпредседател Кирил Петков отново изброи приоритетите на ПП-ДБ – законите, нужни за Шенген, за еврозоната, за Плана за възстановяване и устойчивост и за правосъдната реформа.

В отговор на въпрос за бюджета, Асен Василев обясни, че според тяхната политическа сила трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо, но това не е законодателна инициатива на парламента.

Днес се очаква нова среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и излъчване на контактна група, която да подреди важните приоритети за първите две политически сили в парламента. Десислава Атанасова уточни, че ще бъдат търсени и останалите парламентарни групи, защото, по думите ѝ, има приоритети, зад които всички трябва да се обединят.

На въпрос как заседанието днес ще започне без звънец, Томислав Дончев отговори – „работата на парламента ще започне без звън“.

 

Източник Дир.бг, БТА

Втори ден първо заседание на 49-ия парламент. Ще има ли председател?
Втори ден първо заседание на 49-ия парламент. Ще има ли председател?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене