Борисов: Няма да приема България да е буферът между Турция и ЕвропаКопирано от standartnews.com

Няма да приема България да е буферът между Турция и Европа. Не си представям как на Летище София ще започнат да ни връщат бежанци от Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата с турския му колега Бинали Йълдъръм.

„Въпреки прекрасните ни отношение, не станах по-спокоен“, коментира още той.

По думите на Борисов турският му колега е поел ангажимент, че ще направи всичко, за да се намали мигрантския натиск върху България.

Ние в Европа трябва да си направим ясна оценка, ако гласовете за неприемане на приетото споразумение, до кога Турция ще успява да ги спира. Имам доста послания да споделя с колегите (за срещите с Меркел – б.р). Записал съм се пунктуално дори„, заяви още той.

Според Борисов предстоят изключително трудни месеци. „Аз се надявам с воля от ЕС и Турция да намерим изход от този застой и неспазване на споразумението. Лошо, хубаво, това споразумение към момента в пъти, в пъти, в пъти намали натиска към Европа. Аз бях на този съвет, когато тогава всичките 28 държави гласувахме за това споразумение“, коментира още Борисов.

Йълдъръм: Знаем и следим отблизо проблема, пред който е изправена България

Обсъдихме в подробности с Бойко Борисов всички отношения между Турция и България. Турция и България са не само две съседни страни, но и много добри съюзника. Двустранните ни отношения се разгръщат с всеки изминал ден. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм след срещата с Борисов.

„Работим съвместно в НАТО. Работим в солидарност в редица регионално организации. Обсъждаме винаги по всяко вероятно и незабавно приемаме стъпки за решаваме на възникващите проблеми. Тези наши близки отношения с България се отнасят положително и на отношенията ни с ЕС“, коментира още той.

По думите му Турция приютява над 3 млн. мигранти. „Посрещаме всички нужди на тези мигранти, защото това е в нашата традиция – да оказваме помощ на тези, които са в нужда. Не трябва да се забравя, че този проблем е един регионален и глобален проблем. С жизнено важно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението с ЕС. Ако споразуеменията за реадмисия и либерализиране на визовия режим не бъдат изпълнени, това ще постави Евроопа пред един огромен риск.Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм уверен, че той ще има възможност да предаде на европейските събеседници моето мнение. Знаем и следим от близо проблема, пред който е изправена България“, заяви още Йълдъръм.

„Ще работим с всички сили за благото на турския народ, но категорично няма да позволим на терористите да поставят на колене Турция и турския народ“, допълни още той.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене