Традиции, култура и обичаи при ромската общност бяха представени по време на Кръгла маса в Благоевград

Кръгла маса на тема „Традиции, култура и обичаи на ромската общност“ по случай Международния ден на ромите се състоя на 7 април (петък) в зала 5 на Община Благоевград.
След официалното откриване от Мария Грозданова, директор на Дирекция „Европейски проекти и програми“, събитието продължи с музикален поздрав от студенти от Катедра „Музика“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“.

В дискусиите участие взеха акад. Христо Кючуков, който се включи дистанционно в срещата, доц. Юлиана Ковачка, д-р Малина Стаматова, Десислава Кордева, Савина Стойнева, Богдана Костадинова, Стоян Веселински, представители на НПО, заинтересовани лица и граждани.
Модератори на срещата бяха гл.ас. д-р Вяра Цветанова и ас. д-р Мирела Кючукова.
Образователният медиатор Матилда Шанкова и социалният работник Лаза Цонева акцентираха върху празниците, почитани от ромската общност.

В рамките на кръглата маса участниците споделиха опит и дискутираха за въпроси, свързани с културата, традициите, опазването им във времето, техните ценности, както и влиянието на глобализацията върху съхранението на личностната и общностна идентичност.
Мероприятието закри ромската писателка Кирилка Димитрова, която вярва в посланието, че „Слънце и земя има за всички цветя на този свят“.

Събитието е част от инициативите, осъществени по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ в изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ № Д03-14/11.04.2022 г., номер от ИСУН BGLD-3.002-0015-C01, финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ 2014-2021 г. чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене