Геният на сцената от Либяхово!

На 6 април 1876 година е роден големият български театрален актьор Кръстьо Сарафов

ГЕНИЯТ НА СЦЕНАТА

доц. д-р Петър Ненков

Кръстьо Сарафов е роден на 6 април 1876 година в село Либяхово, днес Илинден, Неврокопско. Той произхожда от виден български род от Македония. По-малък брат е на революционера и председател на ВМОРК Борис Сарафов. Баща му Петър Сарафов е възрожденски български учител, а чичо му Коста Сарафов и дядо му архимандрит Харитон Карпузов са водачи на борбата за самостоятелна българска църква в Неврокопско и Серско, и тримата са видни дейци на Българската Екзархия.

Родителите на Кръстьо Сарафов били твърдо против той да стане артист и го изпращат да учи в Одрин, за да го откъснат от любовта му към театъра. След като завършва местната мъжка гимназия и се връща в България, той се явява на конкурс за стипендия по драматично изкуство в чужбина. Приемат само 4 от 60 души и Кръстьо Сарафов е сред тях. Заминава за Санкт Петербург и там се записва в частната драматична школа. Разочарован от системата на преподаване, той се мести в Императорското театрално училище, където завършва с отличен успех и се връща в България.

Дебютира през 1899 г. в театър „Сълза и смях“ в Гоголевия „Ревизор”, но огромната част от ролите си след това изиграва на сцената на Народния театър. Сред най-впечатляващите му превъплъщения са Сирано дьо Бержарак в едноименната пиеса на Едмон Ростан, Тартюф и Арган в пиесите на Молиер„ Тартюф” и „ Мнимият болен”, Фамусов в „От ума си тегли” на Грибоедов.

Кръстьо Сарафов участва в живота на ВМОРО. Той е член на Софийското македоно-одринско дружество, най-силното във Организацията . През 1901 г. той оказва съпротива на опитите на крилото на генерал Иван Цончев да овладее дружеството. Кръстьо Сарафов е учредител на Македонския научен институт . Умира на 27 август 1952 г. в София.
…………………………
„Живописен портрет на актьора Кръстьо Сарафов“ – художник Дечко Узунов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене