Светът на китарата завладява Кюстендил

В навечерието сме на поредното издание на Международния конкурс за класическа китара „Академик Марин Големинов“. Това каза Иван Андонов, председател на читалище „Братство“ и художествен директор на музикалния форум. Официалното откриване ще бъде на 6 април от 17.00 часа в залата на читалище „Братство“.

За двадесет и шести път сцена на един от най-престижните конкурси за китара ще стане Кюстендил. Фестивалът се нарежда на едно от челните места в световната карта на китарните конкурси. Малко подобни форуми събират толкова много участници от световна величина на едно място.

В програмата са предвидени множество лекции, беседи, майсторски класове и концерти на гостите от страната и чужбина. И тази година Международният музикален форум ще даде поле за изява на китаристи от различни възрасти от България, Сърбия, Северна Македония, Украйна, Гърция, Чехия, Франция, Косово и други.

Конкурсът е включен в Програмата за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата, по която всяка година се отпуска целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за завоювалите първите три места във втора и трета възрастови групи.

Журито на конкурса е съставено от едни от най-утвърдените имена в България и чужбина, като проф. д-р Владислав Блаха – преподавател в Музикалната академия и Консерваторията в град Бърно, Чехия, доц. д-р Росен Балкански – композитор и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, проф. д-р Стела Митева-Динкова – преподавател в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“ – Пловдив, проф. д-р Урош Дойчинович – композитор и преподавател – Белград, Сърбия, доц. д-р Елена Хорошавина – преподавател в Одеска НМА „А. В. Нежданова“ Украйна, д-р Нели Недева – преподавател в НУИ „Д. Христов“ – Варна, д-р Милена Вълчева – преподавател в НУМТИ „Д. Петков“ – Пловдив, д-р Столина Добрева – директор на НМУ “Л. Пипков“ – София и други.

Иван Андонов допълни, че тази година се очаква за фестивала да пристигне голяма група от Украйна – преподаватели, ученици, студенти и родители.

„Четирима от тях са включени в международното жури на конкурса. Въпреки изключително тежките условия в Украйна, породени от войната, те направиха всичко възможно за да успеят да дойдат и да се включат в този музикален форум, който ежегодно дава поле за изява на китаристи и музиканти от различни страни“, сподели Иван Андонов.

Престоят на групата в Кюстендил от 5 до 9 април е подсигурен от Община Кюстендил и Областна администрация – Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене