Ремонтират пропадналия път след Симитли към Предела

На 24 октомври, на 15-ия километър след Симитли в посока Предел 30-метров участък от дясната лента на пътя пропадна в река Градевска. От тогава движението в участъка, се регулира от светофар. Днес сондажна техника е започнала работа по укрепването на пътя, Топ Преса веднага изпрати екипа си, за да се запознае подробно с плановете на бригадата от фирма Геотехника АБС ООД.

Remonti-7

Ръководителя на обекта Николай, сподели за Топ Преса:

Какво се случва тук?
– Това беше подпорната стена, която беше паднала в реката. Ние сега фактически се намираме извън свлачището. Тук дето в момента сондира машината. Защото, както виждате тук е доста по- плътно. Постепенно ще влезнем в самото свлачище, поради това укрепването трябва да започне от по далече.

Как ще бъде укрепен, този участък от пътя?
Ще направим няколко вида укрепване:
*Пилоти изливани стоманобетонни. Тези арматури, пред вас ги вкарваме вътре и след това се бетонират. След това се обединяват с една греда отгоре. Ще положим и **анкери които, са с дължина около 18-20 метра и ще ги сложим напречно. Те ще оберат тази сила, която натиска. Всичко това, ще се прави от нас, но все още сме в начална фаза. Тази сонда, я докарахме днес.

Колко време ще продължи ремонта?
– За качествена работа най-лошото е да се определят срокове, и да се бърза. Това е подземна работа, не е нещо, което се прави навън, метър по метър да правиш кофража. В подземните неща се случва всичко, я вода ще влезне, камъни, кал…, затова се работи бавно.

Коя фирма прави ремонта?
– Геотехника.

От София ли сте?
– Да. Фирмата е от София, но фактически колективите са от Ямбол. Там е една от базите ни. Фирмата ни е правила проучването, проекта и сега изпълнението.

* Пилоти / Сондажни пилоти
Изграждането чрез пилоти е един от най-старите методи. Той се прилага при мека или водонаситена строителна почва или при тесни строителни площадки. Пилотите се различават според вида на изграждането, разполагането им и според метода. При изграждането им те се разграничават на единични, тангиращи и врязани /засечени/ пилоти. Армопакетите предварително се изготвят и монтират в цялата си дължина или на части, след което се бетонират в сондажния отвор. Врязаните пилоти се редуват през един – армиран – неармиран.

** Анкериране на земята
Фундаменталната концепция на почвеното укрепване чрез почвени пирони се състои от укрепване на почвата чрез пасивни набивания на пирони, на близко разстояние, за да се създаде на място кохерентна конструкция и по този начин да се увеличи цялостната якост на срязване на почвата и да се ограничат разместванията. Основната идея се състои в предаване на устойчиви сили на опън, генерирани от набиванията в почвата чрез триене, създадено в повърхностите. Самопробивните IBO анкери са успешно използвани за анкериране в слаби почви, кохерентни и некохерентни почви, и в случай на нестабилни сондажи.

Remonti-3

Remonti-6

Remonti-4

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене