Фиданки за всяко училище през Седмицата на гората

Наситена програма за Седмицата на гората в началото на април подготвя Югозападното държавно предприятие. Решението на предприятието е всяко училище да бъде снабдено с фиданка, която да залеси в собствения двор.

Ще има залесявания във всички горски стопанства, кампания с Американския университет, както и ще бъдат залесени 50 дръвчета по повод 50-годишнината на Природо-математическата гимназия в Благоевград.

„Подсигуряваме фиданки за залесяване във всички училища на територията на Благоевградска област“, уточни инж. Вера Станишева.

Ще бъде проведена горска педагогика в училищата в Перник, Благоевград, Симитли.

„Фокусът е насочен към младото поколение. Хубавото е, че това стана традиция и от година на година заявките и желанията за стимулиране на тези дейности се увеличават“, каза и директорът инж. Дамян Дамянов.

Тази година Югозападното държавно предприятие се включва в кампания на Министерството на земеделието за изграждане на зелени пояси. Става въпрос за интензивно създаване на нови гори извън горските територии.

Относно създаване на зелени училища инж. Дамянов заяви, че работят в тази посока. Коментирали са го с колеги от Словакия, Словения, Хърватия, Полша, които са доста по-напред.

Една от главните дейности на предприятието е възобновяването на горите. Планираното залесяване през 2023 година на територията на Югозападното държавно предприятие е 3777 декара иглолистни и широколистни видове.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене