Петричани: Слабата винена реколта удари казанджиите, нямат клиенти

Без име

По-евтина захар, но по-скъпо грозде тази година. Това е равносметката в Петричко. Няма ги опашките от чакащи да сварят ракията си тази година в казанджийниците. Остават малцината, успели да добият поне минимални количества от реколтата си грозде и да сварят домашна ракия, с която да спазят българската традиция с огненото питие през зимните месеци. Това констатира вчера репортерска проверка на един от казаните за варене на ракия в Петрич.

В тази същата ракиджийница миналата година са работили трима казанджии. Сега е само един, защото няма клиенти предвид слабата реколта от грозде, обяснява казанджията Любомир Въчков, който вчера до обяд работеше с двама клиенти.

Пенсионерите дядо Иван и дядо Георги от Петрич чакаха да се свари ракията им. Единият я прави от ябълки, другият – от малко останалото след тежката година грозде в двора. И двамата са единодушни, че толкова изгубена заради времето реколта не е имало досега. Това е покачило рязко цената на гроздето за сметка на качеството.

„Сега варя ракия от ябълки, става хубава, засичам я на 50 градуса. Като няма грозде, ще си направя малко ябълкова ракия, да има за семейството и да посрещна гости. Имам 2,5 декара лозов масив, но няма грозде. Тази година е по-евтина захарта, но пък няма грозде, лоша година, това е заради многото дъждове, които паднаха”, казва дядо Иван.

Дядо Георги го допълва: „Няма грозде, такава година не помня, събрах малко грозде от асмата пред къщата ми, сорт сензо е. Какво да правим, ще пием по-малко, аз пия по-малко, ще има и за гости. Хубаво е да се пие по една-две чаши вино всяка вечер, но тази година и виното е кът, а и няма да е със същото качество като миналата година”, казва дядо Георги.

„Имаше внос на грозде от Гърция на цена 60-80 ст. за килограм, едни казват, че нямало достатъчно захарност, други пък са доволни”, споделят двамата, докато чакат.

Оферти за 1,20 лв. като цена за килограм грозде за вино продължава да има. Но мераклиите да я платят са малко, защото пресмятат, че би било по-удачно да си купуват по-малко…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене