Млади планинари от Петрич подаряват „опаковани с любов“ чаши

За поредна година сдружение „Млад планинар“ в Петрич организира кампания „Опаковано с любов“, в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство преди три години, тъй като за планинарите хижите са втори дом, разказа за БТА председателят на сдружението Гергана Сандъкчиева.

Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но винаги са от полза допълнително, а и колкото по-шарено, толкова по-весело, посочи Сандъкчиева.

Преди три години кампанията е била насочена изцяло към членовете на сдружението, които са общо около 40, на възраст между 7 и 18 години. Още на следващата година се включват хора и извън него, основно близки на младите планинари, техни съученици, приятели. Тази година кампанията добива национален характер, а дарените чаши са стотици. „Близо 120 чашки са разпределени, като при нас има над 300, имаме и още за получаване от организации, които са направили сами кампания за събиране.“, допълни Сандъкчиева.

От първата година на кампанията се създава традиция децата сами да подаряват чаши на хижите. При поход чашките се опаковат старателно, събират се в раниците и се качват до хижите от малките планинари. По този начин хижарите усещат радостта и емоцията на децата, както и децата усещат радостта на хижарите, които получават нещо наистина от сърце, разказа Гергана Сандъкчиева. Тази година сдружението има съдействието и на Дирекция „Национален парк Рила“ за транспортиране на чашите до по-отдалечените хижи, допълни председателят на „Млад планинар“.

Пъстри чаши, свързани с различни празници, поводи, с цветни украси и в момента се съхраняват при председателя на сдружението. Именно това е и целта на кампанията – чаши, които са били свързани със семейни празници или с детския период, с любим герой или приказка, които вече не се ползват, а стоят прибрани в кухненските шкафове, да се ползват отново и да носят радост. Идеята се прегърна от много хора, които дори не познаваме, но знаят за нашата дейност от социалните мрежи, което личи от начина, по който получаваме чашите – грижливо опаковани, за да не се счупят при транспортиране, разказа Гергана Сандъкчиева.

От началото на годината младите планинари на Петрич са дарили чаши на хижа „Извора“ в планината Славянка и хижа „Христо Смирненски“ в Рила. В предишни години чаши са получили хижите „Беласица“, „Конгур“, „Лопово“, заслон „Халката“ в Беласица и заслон „Спано поле“ в Пирин. При повторни посещения в тези хижи децата разпознават чашите, които вече са подарили и емоцията е голяма, каза още председателят на сдружението.

Наред с емоцията да дарят нещо от себе си, малките планинари от сдружението получават и редица други уроци в планината – обич към родината и природата, дисциплина, уважение към другарите и изграждане на чисти отношения между тях, допълни Гергана Сандъкчиева. „В планината знаете, че всеки поздравява и познат, и непознат, в планината всеки помага на другите“, каза още тя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене