Изненади за туристите в Банско и Баня за Великден

Месец преди Великден хотелиери и ресторантьори в Банско се подготвят да посрещнат своите гости. Очакват силни великденски празници.

„Настроението на бранша е приповдигнато след добрите резултати, които въпреки малкото сняг, постигнахме през зимния сезон“, коментира за Радио Благоевград председателят на Съюза на туристическия бизнес в курортния град Малин Бистрин. Ще посрещнат гости от съседните държави, но от бранша твърдят, че силата на тези дни е най-вече в българските туристи.

Смятат да изненадат гостите с 15-20 % отстъпка на цените. Краят на отоплителния сезон позволявал това намаление. Разчитат и на традиционните ястия като чевермето, козунака, а от туристическия бизнес ще подаряват боядисани яйца на площада.

„Инфлацията е плашеща, но когато говорим за добър и устойчив продукт, не трябва да вървим с тези плашещите неща към туризма. Всичко над 50 % от легловата база ще бъде добре за бранша“, категоричен е Бистрин.

В село Баня ще представят на гостите своите традиции навръх Великден на Старата римска баня. Това е единственото населено място в България, където се празнува 4 дни. Приемат го като един национален празник, поставен е на пиедестал.

На гостите са им много интересни местните традиции. В селото ги пазят, почитат и се опитват да ги предават такива каквито ги чувстват, защото идват от сърцето и душата им.

A туристите в селото, както се шегуват, са повече от банялии. „В началото, когато селото започна да се популяризира, те бяха нещо ново и атракция, сега ги приемаме като част от ежедневието“, каза секретарят на читалището Надежда Кехайова.

Туристите посещават мероприятията на читалището, дори и чужденците, които се опитват да разберат българските традиции.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене