НС създаде временна комисия за БНР, Сметната палата ще одитира радиото

Парламентът прие да се създаде Временна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Това е по предложение на БСП по случай временното прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“ по Българското национално радио, станало на 13 септември.

Комисията се създава със срок на дейност 2 месеца, като се състои от 10 члена- по двама от всяка партия, това число председател и заместник-председател. За председател бе избран Тома Биков от ГЕРБ, а за зам.-председател Александър Симов от БСП. За членове бяха избрани още Диана Саватева от ГЕРБ, Иван Ченчев от БСП, от ДПС – Йордан Цонев и Хамит Хамит, от ОП- Красимир Богданов и Росен Живков и от ВОЛЯ – Боряна Георгиева и Симеон Найденов.

Също така депутатите одобриха и Сметната палата да извърши одит за съответствието при финансовото управление на Българското национално радио. Това бе предложено от ГЕРБ, след като по- рано през седмицата заявиха, че ще подкрепят създаването на Комисията. Периода за извърши финансова проверка на БНР е от първи януари 2017г. до 30 септември 2019 г. Проверката трябва да започне от 1-ви октомври, а Сметната палата ще има време до края на следващата година да внесе доклада от извършения одит в Народното събрание.   Според управляващите въпросът е важен, тъй като обществената медия е натрупала дефицит от 4 млн. лева.

„Проблемът е, че радиото е натрупало 4 милиона дефицит, БНТ – 40 милиона. Целта е след това да променим Закона за радиото и телевизията, защото там има структурен проблем“, обясни Тома Биков от ГЕРБ. „Няма нужда от този закон, защото той и сега не се изпълнява. За всяка медия трябва да има отделен закон, който да определя правилата, а не с един да се избират директори, а с друг да се дава финансиране. СЕМ не винаги изпълнява ролята си на независим регулатор“, заяви на свой ред Милко Недялков от БСП.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене