Решение на Агенцията по горите отпушва процедурата за укрепване на свлачището над пътя за Бачиново на финала

На финалната права е приключване на документалната процедура и старта на укрепването на свлачището по пътя за Бачиново, над Благоевград. Общината е подала искане до Изпълнителна агенция на горите да предостави земята, за да платим обезлесяване, съобщи кметът Илко Стоянов. Последното изискано от ИАГ е решение на ОбС, че обектът е приоритетен и гласуването му ще се предложи за гласуване от местния парламент на предстоящата сесия.

Свлачището бе забелязано от граждани през януари 2020 г. Те сигнализираха за опасна пукнатина в склона над пътя за Бачиново и оглед на специалисти констатира, че отцепването е в резултат на скъсване на вадата към парк Ловен дом още през 2008 г. Общината поиска финансиране от правителството и седмица по-късно МС отпусна 4.7 млн. лв. за най-опасните участъци, които при обрушване могат да затворят трасето към селата Горно Хърсово и Бистрица и курортните местности Септемврийче, Бодрост и Картала.

Поръчката бе възложена спешно с пряко договаряне на регистрираната в гр. Божурище фирма „Мега Хидрострой” ЕООД със собственик Зоран Костов, но той отказа да подпише договор и се наложи процедурата отново да се проведе вече като публично състезание. Поръчката бе спечелена от строителното обединение ДЗЗД „БЛГ-2021” с участието на благоевградската фирма „Растер-юг” ООД на Радослав Костов и Антон Муртов, „Геоконструкт” ООД, регистрирана в столицата от Николай Михайлов и Христо Янков, и „Инфра кепитал” ЕООД на „Армо груп” ЕООД, управлявана от Петър Кичеец, а предложената цена за проектиране и строителство бе 4 477 695.11лв.

При изготвянето на проекта се установи, че свлачището трябва да започне да се изгражда от по-висока точка, където теренът се оказа горски фонд. От Горското в Благоевград предупредиха, че Законът за горите забранява да се разполагат укрепителни анкерни съоръжения и устройства в горски територии, затова се наложи да се търси вариант как да се извършат строителните мероприятия. Миналата година на сесия на ОбС се прие ПУП, с който бяха засегнати около 30 дка, включително зоните държавна собственост и целият имот се категоризира като общински обект от първостепенно значение. Задействаните процедури целяха земята да стане общинска, като се плати за обезлесяване.

„Процедурата вече е на финала, чакаме от Изпълнителна агенция по горите да ни се предостави земята, за да си платим обезлесяване и обединението изпълнител да стартира строителните дейности по укрепване на свлачището. Парите стоят в сметката на общината“, информира кметът Илко Стоянов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене