Пет училища обменят опит в иновациите в село Абланица

Пет училища обменят опит в иновациите в благоевградското село Абланица по Националната програма „Иновации в действие“ на Министерството на образованието и науката. Домакин на срещата от 13 до 15 март е Средното училище „Св. Паисий Хилендарски“, съобщи пресцентърът на МОН.

Партньори са Шесто средно училище “ Св. св. Кирил и Методий“ в Перник, което е иновативно, Обединеното училище „Йордан Йовков“ в Пловдив и Средното училище „Антон Попов“ в Петрич. Интерес към мобилността и обмяната на опит проявиха и от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ в София.

Училището в село Абланица показва различни иновативни методи на преподаване. Сред тях са компютърно-базираните тестове, като метод за оценяване резултатите от обучението на учениците – иновация, която училището прилага успешно по различните предмети. От тази година училището използва метод за преподаване на учениците в начален етап, базиран на сугестопедията. Представят се и най-новите технологии в STEM центъра за природни науки, изследвания и иновации. В него учители и ученици показват своите умения при създаване на учебно съдържание по природни науки, работят на 3D принтер, на интерактивна маса, с графични таблети и със станция за добавена и виртуална реалност. Присъстващите наблюдават интегриран урок по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, и информационни технологии, с използването на цялата иновативна техника в центъра.

Целта на Националната програма „Иновации в действие“ е да се популяризират и разпространяват успешните иновации, да се подпомогне въвеждането на нови образователни продукти и да се създаде мрежа от иновативни училища за споделяне на опит.

Наред с иновациите, гостите на училището в село Абланица се запознават и с традициите на селото – родители, ученици и учители научават повече за приготвянето на кус-кус, за биенето на масло и за тъкането на стан.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене