Лешница с кампания за дарения, за да отвори пак врати 100-годишно училище

Кампания за набиране средства поде санданското село Лешница, за да успе да отвори отново врати 100-годишното училище в населеното място. Само преди девет месеца школото изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора, водени от отец Димитър Илчев, започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център. Ремонтът на покрива и на сградата отвън е напълно завършен.

И мечтата на жителите на селото е все по-близо – школото им да отвори отново врати като Неделно училище и музей.

„Сега са ни нужни пари за ремонта вътре, стените са криви и на много места са компрометирани. Зтова ползваме гипсокартон, който дарител ни осигури, той самият го и монтира. Но трябва да слагаме ново дюшеме, нови стъкла на прозорците, нови дограми, да се боядиса, да се направи нова електрическа инсталация”, твърди отец Димитър.

Той уточнява, че има доброволци за работа, но няма как без средства да се закупят материалите и обзавеждането. За Неделното училище ще са необходимимаси, столове, дъска, шкафове, а за музея – маси, витрини, стойки.

„Опитваме се да  възстановим в автентичен вид нашето школо, което десетилетия наред е било средище на образованието и духа. Целта на всички хора в Лешница е училището да отвори врати в края на месец септември тази година, когато се навършват точно 100 години от основаването му. Тук ще се преподава вероучение и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място”, допълва свещеникът.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.

Лешница-училище-2023

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене