Установиха стотици нарушения и нелоялни търговски практики при хранителните стоки

Христо Алексиев / БТА

Платформа ще съпоставя цените на хранителните продукти

Създава се Национално координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти. В неговия състав се включват всички, ангажирани в изпълнителната власт, за да се овладее кризата с цените, да индикираме нелоялните търговски практики, както и генерирането на необосновани свръхпечалби. Това обяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг.

„За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки по цялата верига, като се тръгна от производител и внос, до крайна цена на съответната търговска верига. Ще бъдат съпоставяне с цените на хранителните продукти в Западна, Източна, Централна Европа, както и съседни държави, за да има повече бази за съпоставяне“, обяви още той. Съвсем скоро тази информация ще се публикува в платформа, която се изработва – в рамките на десет дни, за да е достъпна до населението и потребителите, коментира още Алексиев.

Направени са над 300 съвместни проверки. КЗП е направило 471 проверки и са открити 452 нарушения. БАБХ са извършили 333 проверки и са констатирани 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение.

„Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Ние не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война“, категоричен е той. Алексиев уточни, че нямат намерение да се намесват на пазара в сферата на храните. „Единственото, което искаме да направим е да защитим интересите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на населението“, категоричен е той.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене