58 молби от жертви на насилие са подадени в Кюстендилска област

Заведените искови молби за поставяне на мерки за защита в област Кюстендил за изминалата година са 58 на брой. За сравнение през 2021 г. са 64, като от тях издадените заповеди за незабавна защита и постановени мерки са 42. 20 са издадените заповеди за постоянна защита и постановени мерки, а 22 са прекратените дела по ЗЗДН, поради оттегляне на молбата. Това стана ясно на среща с представители на Областна администрация – Кюстендил, на общините Кюстендил и Дупница, на ОД на МРВ и други институции от областта с фондация „Анимус“ за възможностите за създаване на услуги за подкрепа на пострадали от домашно насилие

„Последната цифра на оттеглените жалби е висока, поради факта, че липсват такива социални услуги“, коментира Катя Паскалева от фондация „Анимус“. „Жертвата оттегля молбата, защото насилникът започва да се извинява, оправдава и обещава, че няма повече да се повтори. Това е характерна динамика при домашното насилие и, ако жертвата няма достатъчно подкрепа с един постоянен консултативен център, който да има и психолог, и социален работник, и юрист с безплатна правна помощ, е възможно да си оттегли молбата. А това е изключително рисково, защото съжалението и извинението на извършителят траят около 24 часа“, обясниха от фондация „Анимус“ и призоваха институциите на регионално и национално ниво, неправителствените организации и обществото да се обединят по темата и да търсят заедно решение на проблема.

„Областна администрация е домакин на тази среща, което само по себе си считаме за ползотворно, с цел координация и взаимодействие между ангажираните с този проблем институции за по-ползотворна работа. В наше лице може да разчитате на институционална подкрепа и помощ във връзка с вашата работа“, саза зам.-областният управител Валентина Караганова.

„Липсват специализирани услуги в подкрепа на жертвите на домашно насилие на територията на Кюстендилска област. Това влияе изключително много на жертвите – те просто не търсят помощ, защото няма на кого да разчитат. И така се получава един омагьосан кръг“, посочи Катя Паскалева. Тя обясни, че единствено валидна статистика има от МВР. Домашното насилие обаче не фигурира като еднократен акт, а има системност, която поражда нерешителност у жертвите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене