С писмо до главния прокурор родопско село заявява, че обявява гражданско неподчинение заради скъпата вода

От девинското село Осиково обявиха гражданско неподчинение, заради новата цена на водата. „Хората обявиха, че няма да плащат водата от 1-ви февруари. Увеличена е с 66% и струва 3,29 лв. на кубик. В селото живеят предимно пенсионери и не могат да си позволят да плащат такава цена. Смятат, че е своеволие от страна на В и К, и че услугата им не отговаря на финансовите им претенции“, каза кметът на Осиково Велин Палигоров.

Предупреждението е изпратено до главния прокурор Иван Гешев, Комисията за защита на потребителите и В и К- Смолян. То е подкрепено от подписите на 127 души.

В Осиково водата стига по етернитови тръби от около 5 километра по гравитачен способ, така че няма разходи за помпи и електричество. Канализацията е прокопана на ръка преди години от жителите му. Нормата за всяко семейство беше да прокопае по 40 метра. Освен това тръбите ни бяха дарени от управата на яз. „Антонивановци“ /“Въча“/ , гневят се от селото.

В съобщението до кметството е обявено, че в цената на водата се начислява и такса за обратните води. Според осиковчани, обратни води в селото няма как да се калкулират, тъй като всеки, когато си е строил къщата е намирал начин да отвежда обратните води сам. В съседни села, където действително има канализация за мръсната вода, цената е по-ниска, негодуват в Осиково.

Изворът за питейна вода на Осиково е от карстов район и при силен дебит от дъжд или снеготопене водата е мътна и в тръбите е пълно с песъчинки, така че със седмици не е годна за пиене. Те настояват за поставяне на пречиствателен филтър от 1985 година.

Според служители в местния експлотационен район в Осиково се начислява такса за канализация, защото В и К отстранява аварии, както в довеждащите, така и за отвеждащите води. Така по сигнали тази есен били подменени около 100 метра тръби.

Припомняме, че омбудсмана Диана Ковачева се противопостави остро на драстичния скок на цената на водата в област Смолян от началото на тази година. „Увеличението на комплексната цена на ВиК услугите за битовите потребители от 1 януари 2023 г. спрямо 1 януари 2021 г. е от 2,575 лв./куб. м на 4,625 лв./куб. м, т.е. със 79,59%. За последните няколко месеца цената на водата в област Смолян се увеличава за втори път за домакинствата от 1 октомври 2022 г. спрямо 1 януари 2021 г. с 44,22%, а от 1 януари 2023 г. спрямо 1 октомври 2022 г. с 24,52%“, посочва националният обществен защитник.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов пък подаде жалба до Административния съд в София, с която иска отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Смолян. В нея той настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, тъй като жителите на общината са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн. лв.

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев от своя страна отправи предложения до Председателя на Народното събрание на Република България и Министъра на финансите за намаляване или освобождаване от ставката на ДДС върху цената на куб. метър от цените за водоснабдителни и канализационни услуги, предоставяни от „ВиК“ ЕООД – Смолян.

От община Доспат преди броени дни също заявиха, че ще излязат на ефективни протести срещу драстичния скок на цената на водата от началото на тази година в Смолянска област.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене