Кукери в Банско огласят града с чанове, за да кажат „Не” на Хелоуин

Десетки кукери от Банско тази вечер ще излязат по улиците на града, за да кажат „Не” на Хелоуин. Инициативата е на пазителите на тази родна традиция в махала Костей блата. Те няма са облекат кожените костюми, а само ще закачат звънците, за да огласят населеното място и да покажат един отколешен роден обичай.

„Ще сме със звонците /на бански диалект/, за да можем с техния звън да напомним на всички, че сме българи и нямаме нужда от чужди празници. Да закърмим децата с родните обичаи. Да покажем на всички, че нашето не е по-лошо от чуждото. Знаем, че не можем да спрем тези, които харесват Хелоуин, но сме длъжни да разкрием родните традиции, да не спираме да ги предаваме от поколение на поколение”, заяви Димитър Кехайов-Мимо, който е сред най-запалените кукери в курортния град и притежава едни от най-красивите кукерски облекла в цялата страна.

Той и останалите от махала Костей блата искат децата да знаят от малки българските традиции и да се запалят по тях, а не по „пакост или лакомство“ на Хелоуин. С дефилето си из улиците на Банско кукерите ще напомнят на всички жители и гости, че вече наближава и най-големият им празник – Сурва, който е на 1-ви януари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене