Ненужни светофари и камиони в центъра: Какви са проблемите пред трафика в българските градове

 

Светофари на ненужни места и тежкотоварен трафик в центъра – това са някои от основните проблеми на българските градове, каза Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики. В ефира на „Здравей, България“ той коментира организацията на движението, ден след верижната катастрофа във Велико Търново.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Моментът на верижната катастрофа във Велико Търново (ВИДЕО)

Попов даде за пример две места в София. „Всички софиянци и хората, които пътуват в посока „Калотина”, минават през светофара на Казичене. Той е изключително вреден”, каза Попов. Той определи и двата светофара на входа на София на „Цариградско шосе” като „безумни”.

„Никой не може да обясни защо са там. На такива места трябва да се правят пасарелки”, каза Попов.

По думите му дали ще ги има тези светофари зависи от Столичната община и МВР.

„Трябва да се промени отношението към светофара. В общините хората не са компетентни, те не смятат правилно такта на светофара. Жертвите са толкова много, срам е, че допускаме това”, заяви още Попов.

Относно катастрофата във Велико Търново, експертът коментира, че камионът, блъснал спрели на червен светофар коли, няма и 1 см спирачен път.

„Близо до мястото на катастрофата е молът на Велико Търново, там е и индустриалната зона. Този шофьор проверяван ли е някога, заспал ли е, болен ли е? Превишаването на работното време на шофьорите, които преминават през България, също е голям проблем”, коментира още Попов.

Той заяви още, че в ДАИ работят 125 човека и трябва да се назначат още.

Експертът похвали властите за свършеното по тунела „Железница”. „С малки забележки това е съоръжение на европейско ниво. Бяхме изключително изненадани”, каза Попов.

Целия разговор гледайте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:2803ef05ac

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене