Ръководството на община Разлог се срещна с жителите на с.Горно Драглище

Ръководството на Община Разлог и кмета на село Горно Драглище- г-н Пандев проведоха среща- разговор с жителите на село Горно Драглище, във връзка с предложения и виждания за благоустройството на разложкото село.

По време на диалога между инж. Венцислав Гърменов, кмет на община Разлог, зам.- кметовете – г-н Гюров и г-жа Фарфарова, г-н Пандев и местното населения, в пенсионерския клуб вчера се обърна внимание на състоянието на улиците в селото, детската градина и училището, изграждане на игрище за мини- футбол, както и възможностите за предоставяне на здравни услуги, извън графика на общопрактикуващия лекар.

“Материалното състояние на детската градина в селото е добро- през изминалите месеци бяха подменени кухненския бокс, шкафчетата и столчетата на децата, закупи се ново спално бельо и ще се обмисли вариант за подмяна на подовата настилка, с такава, която да бъде лесно почистваща се.”, подчерта г-жа Фарфарова.

“Възможност за откриване на още една група в детската градина и повишаване качеството на образование на децата в предучилищния период, може да се обмисли в началото на новата учебна година. В готовност сме да обособим още едно помещение за занималня, както и да назначим квалифициран екип от възпитатели, при достатъчен брой деца за откриване на нова група. Ще обмислим вариант също за предоставяне на почасови здравни услуги от медицинска сестра, която да обслужва трите села- Долно Драглище, Горно Драглище и Добърско, по график, извън работното време на общопрактикуващия лекар в селото. В момента търсим компания, която да отвори денонощна аптека в двора на “МБАЛ – Разлог”, а на следващ етап да заработи и мобилен кабинет, оборудван и с медикаменти от първа необходимост”, заяви инж. Гърменов.

“Не можем да задължим родителите от Добърско и Долно Драглище да записват своите деца в Основно училище “Неофит Рилски” в Горно Драглище, само защото то е най- близо до населеното им място. Съвместно с г-н Пандев полагаме усилия материалната база да е на ниво и това да допринесе за предпочитано място за образование на бъдещите поколения, така че децата да останат и получат грижи и качествен учебен процес, от постъпването си в яслена група, до завършване на основното си образование. Когато се играе футбол, в селото е празник. След дълги години обещания, документите за изграждане на игрище, в двора на учебното заведение, са внесени. Проектът ще бъде финансиран на 100%, като очакваме единствено подписване на договора от страна на Държавен фонд земеделие. Надяваме се до май месец всичко да върви по план, за да обявим обществена поръчка за неговото изпълнение, залагайки най- скъпата и качествена настилка. “, поясни г-н Гюров.

“За подобряване водоснабдяването на нашето село, Община Разлог и ВиК извършват ремонт на водопровода между село Добърско и Долно Драглище, полагайки 114- метрова нова тръба. Тази година предстои да бъдат асфалтирани още две улици в селото – “Шеста” и “Седма”, а на “Четиринадесета” и “Седемнадесета“ ще бъде подменена водопроводната мрежа. ”, отговори г-н Пандев, на въпроси за подобряване състоянието на улиците.
По време на срещата се обърна внимание на развитието на Регионалното депо за отпадъци.

Ръководството на Община Разлог отговори, че в момента се изгражда система за преработка на отпадъците, което ще доведе и до понижаване разпространението на неприятна миризма.
До гласуване на държавния бюджет, Община Разлог ще разходва собствените си средства, спрямо приетата рамка за дейности през 2022 година. До средата на настоящата година, местната власт очаква приемане на бюджета за 2023 година от МС, след което ще бъдат планирани и други ремонти, насочени към подобряване състоянието на улици в село Горно Драглище, както и други дейности, свързани с подобряване средата на живот.

Следващата среща- разговор, част от подхода на работа, на местната власт, е насрочена за 13 февруари (понеделник) от 18:30 часа, когато ще бъдат изслушани жителите на село Баня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене