„Агро-туризъм бизнес академия – система за подкрепа на МСП“ извърши проучване на съществуващия агро-бизнес в Южна България

През изминалата 2022г. година по проект „Агро – бизнес академия“ беше извършено проучване сред предприемачи в българската част от трансграничния регион България – Гърция. Събраните данни целят идентифициране на нуждите на представителите на целевата група от бизнеси и на необходимостта от подпомагане с информация и обучения. Анкетното проучване изгражда стабилна основа за следващите дейности по проекта, свързани с разработване на пътна карта и създаване на учебни модули, част от Бизнес академия за агро – туризъм.

Анкетата беше лично разпратена до 80 участника, а благодарение на дигиталните канали тя достигна до още повече бизнеси, представители на целевата група. Предприемачи от различни области в България описаха актуалната ситуация, в която се намират. Най-голям е делът на представители на ХОРЕКА сектора, близо 42% от участниците в анкетата са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Лозарите и винопроизводителите, взели участие в проучването са 32%, а земеделските производители са 25%.

Бизнесът на най-голяма част от анкетираните функционира повече от 11 години на българския пазар. Това означава, че е на лице устойчивост, опит и изградени професионални традиции. Над 20 години стабилен бизнес развиват повече от 16% от участниците. Разбира се, част от анкетираните развиват бизнес по-малко от 10 години. Компаниите са разположени сравнително поравно в Южна България в области като Благоевград, Хасково, Смолян, Кърджали и други.

Най-голяма част от анкетираните са на възраст между 31 и 40 години. Между 51 и 60 години са 35% от предприемачите, попълнили анкетното проучване, а 16% са между 41 и 50 години. Сравнително по равно е разпределението по пол – 45% за дамите и близо 55% за мъжете в сферата. Силно впечатление преви, че преобладаваща част от участниците в проучването са с висше образование.

Преобладаваща част от българските бизнеси в Южна България нямат партньори в трансграничните региони на Република Гърция, но обслужват гръцки клиенти и разчитат на тях за разширяване на бизнеса си. Данните разкриват добра перспектива за бизнес развитие и нови сътрудничества между предприемачите от граничния регион. Близо 90% от анкетираните виждат добра перспектива за увеличаване на клиентите и бизнес връзките с Гърция.

Проект „Агро – бизнес академия“ има за цел да подпомогне предприемачите в трансграничния регион България – Гърция чрез Бизнес академия за агро-туризъм, виртуална реалност, иновативно смарт приложение, експериментални полета в двете държави, интернет портал и още! Повече информация за предстоящите възможности и инициативи следете в официалните канали на Академията:

Facebook: https://www.facebook.com/agrobusinessacademy

Instagram: https://www.instagram.com/agro_business_academy/

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/agro-business-academy/

Проект “Агро-туризъм бизнес академия – система за подкрепа на МСП” с акроним „Агро – бизнес академия“ е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните участнички в Interreg V-A Програма за сътрудничество „Гърция-България 2014-2020”. Главен бенефициент от българска страна е Сдружение „Евроинтегра“. Бенефициенти от гръцка страна са организация „Agrientrepreneurship“ с богат опит в сферата. Сдружение „Просперитет и развитие за България“ са трети бенефициент по проекта.

www.greece-bulgaria.eu

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене