Георги Икономов, кмет на Банско: Преди 8 г. исках да видя подредено и уютно Банско, днес вече това е факт

– Г-н Икономов, приключихте втория си мандат начело на общината. Спомняте ли си първия си ден като кмет?

– Не съвсем ясно, но както казват хората – „човек помни не фактите от миналото, а как се е чувствал“. В онези години усещах, че Банско на мечтите ми е безвъзвратно изгубено. Целият град беше твърде шумен, изкуствено лъскав, но в този блясък губеше своята безценна идентичност. Бях спечелил доверието на хората и от този момент носех отговорност пред тях за бъдещето. Исках да видя града подреден, със здрави основи, във видимото на повърхността да си личи, че се полага грижа. Исках Банско да е по-уютно място. Още по време на кампанията обяснявах на екипа си, че ще ни очаква един „невидим“ мандат. Така и стана. Свършихме толкова много тежка работа в периода 2011-2016 г. – изработихме нов Общ устройствен план, публични регулации, изградихме разделна канализация, построихме пречиствателна станция, все неща, които не се забелязват, въпреки че са жизнено важни за правилното развитие на един град. Във втория мандат вече можех и аз да се усмихвам, когато вървя из града, и хората започнаха да се усмихват, като ме срещнат. Усетихме всички, че живеем в наистина приветлив, красив, чист и духовен град, какъвто Банско е в своята същност.

– Посочете няколко важни проекта, които промениха облика на Банско и останалите населени места.

– Вече посочих онези, в които вложихме много средства и усилия, а са невидими. От видимите най-голям отпечатък върху облика на града оставиха изграждането на улиците „Гоце Делчев“ и „Пирин“. Преди дни открихме официално новия мост на р. Глазне, където направихме и подпорни стени, вчера започна облагородяването на градския парк на Банско, където ще има езеро, зона за отдих, ново озеленяване. Преди години обновихме градския парк в Добринище, което хората приеха изключително позитивно. На 16 септември открихме новата учебна година в началното училище „Св. Паисий Хилендарски“ пред изцяло обновената му фасада. С малки и големи стъпки променяме градската среда.

– Туризмът си остава приоритет в развитието на града, ще продължите ли битката за втори лифт и нови писти, така че Банско да не губи туристи заради „отеснялата“ ски инфраструктура?

– Наскоро ми се наложи да отговоря на въпроса „За какво съжалявате?“. И тогава казах откровено, защото винаги съм бил искрен в тази битка – съжалявам за огромните усилия, които вложихме ние – банскалии, за развитието на ски зоните в Банско и Добринище, а се оказаха напразни.

– Явявате се отново пред съгражданите си и искате тяхното доверие за трети път. Какви проекти още трябва да довършите и изпълните, какви ще са приоритетите ви за следващите 4 г.?

– Вече казах пред тях, че няма да обещая нищо повече от това да продължа да работя. Прозрачно, ефективно и амбициозно. Не сам, защото човек сам нищо не може да постигне в този живот. Заедно с моя екип, заедно с всеки, за когото Банско стои над всичко. Програмата за управление и екипа ще представим в понеделник, когато откриваме официално предизборната кампания. В листата за общински съветници имаме, освен досегашните активни съветници, и нови лица. Сред тях е проф. Румен Пандев, който е един от най-известните ендокринни хирурзи в Европа, банскалия по произход и душа.

– Предизборната битка започва, каква кампания очаквате от вашите опоненти, вие каква кампания ще водите?

– Не очаквам от опонентите ми нищо различно от това, на което цялата община стана свидетел през последните месеци. Тяхно е правото да изберат пътя и техниките, с които да воюват. Аз съм спортист от детските си години. Влизам във всяко състезание с една единствена цел – да спечеля. Не се отказвам, но и знам какво е феърплей. Винаги гледам към успеха като към единствена възможност, но не плащам всяка цена за него. Изборите за мен не са битка за власт, а за доверието и усмивките на хората, които всеки ден срещам по улиците на Банско.

– Казахте „Банско на мечтите ми“ в началото на нашия разговор. За финал да ви попитам за какво си мечтаете днес? Сигурно за 28 октомври?

– Следващият месец наистина ще е много натоварен за нас. Знам, че на 28 октомври ще бъдем щастливи. Но дълбоко в себе си мечтая за 15 ноември, когато Зографският манастир в Света гора чества своя храмов празник. Ще отидем за няколко дни заедно с приятели да помогнем на монасите за събирането на реколтата от манастирското стопанство. В Банско имаме сериозни традиции в подпомагането на Зографския манастир, датиращи още от времето на банскалията Хаджи Вълчо, брат на свети Паисий Хилендарски. Човек трябва да има едно място, където остава сам със себе си. Не е тайна, че за мен това е Атон.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене