Лекции за изкопаемите растения изнесе учен от БАН пред ученици от Перник и Сатовча

Лекции за изкопаемите растения изнесе учен от Българската академия на науките пред ученици от Перник и Сатовча. Това информират от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН).

Това е една от дейностите по проекта SEARCH (Science + Environment + Art = Resilience), който се изпълнява в рамките на инициативата Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“ в периода 2022–2023 г., Тя предвижда български учени и изследователи да изнесат лекции в различни училища в страната, като по този начин направят науката по-достъпна и атрактивна за децата.

До момента, със съдействието на „София Тех Парк“ АД, който е партньор по проекта, доц. Владимир Бозуков , ръководител на секция „Палеоботаника и поленов анализ“ в ИБЕИ-БАН, е посетил СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Сатовча, област Благоевград, и XVI-то ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Перник. Пред ученици от седми до единадесети клас от Сатовча той представи презентация на тема „Изкопаемите растения – източник на знание за растителността и климата преди милиони години“. Учениците бяха запознати с основните цели и методи на палеонтологията и по-конкретно на палеоботаниката. Те и техните преподаватели изявиха желание да се включат в бъдещи палеоботанични експедиции за изследване на находище на фосилна флора.

На седмокласниците от Перник бяха показани растителни фосили от въглищните мини от района. Особен интерес предизвикаха останките от палмови листа, открити в седиментните скали от мина “Бела вода”, които са доказателство за субтропичния климат, съществувал в района преди около 25 милиона години.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене