Заедно за чисти планини: да опазим красотата на Пирин

Пирин пленява сърцето на всеки, който се докосне до величествените й върхове и бистрите й езера. Тази уникална природа ни приканва да се слеем с ритъма на планината, да почувствам уюта й като роден дом и да се насладим на спокойствието и свободата, с които ни дарява. Планината е място, където можем да открием себе си, да намерим вдъхновение или да поставим на изпитание своята физическа подготовка и дух.

Пирин е не само национално богатство, но и световно културно наследство, признато от ЮНЕСКО. Тук могат да се видят над 1000 вида растения, 200 вида птици и 60 вида бозайници, сред които и редки и застрашени видове. Тези природни богатства са изключително ценни и се нуждаят от нашата грижа и защита, за да продължат да съществуват и в бъдеще.

Неписаните правила на планината приканват туристите да не замърсяват и да почистват всеки отпадък след себе си. Но колкото по-достъпна и популярна става планината, толкова повече е изправена пред риск от замърсяване и неправилно отношение, което може да застраши нейната екосистема.

За втора поредна година марка „Пиринско“ организира мащабна кампания за почистване на Пирин и опазване на красотата на българските планини. Водена от идеята, че планината е неин роден дом, „Пиринско“ приема тази кауза като свой водещ ангажимент в полза на природата и обществото.

Това лято кампанията „Пиринско Чисти планини“ е още по-мащабна и дава възможност на доброволци от цялата страна да включат в почистванията на следните дати и локации в планината:

03.08. – х. „Яворов“, Разлог

03.08. – х. „Гоце Делчев“, Добринище

10.08. – „Ролбан“, Банско

10.08. – х. „Бъндерица“, Банско

17.08. – х. „Бъндерица“, Банско

17.08. – х. „Демяница“, Банско

24.08. – х. „Яворов“, Разлог

24.08. – х. „Беговица“, Сандански

31.08. – х. „Гоце Делчев“, Добринище

31.08. – „Ролбан“, Банско

На тези места ще бъдат разположени специални пунктове на „Пиринско“ за връщане на отпадъци. Всеки доброволец, който предаде събраното по време на разходката си в планината, ще получи безплатна алкохолна или безалкохолна бира. Освен това участниците ще имат възможност да спечелят награди като раница, планинарско канче или метална значка. В зоните за почистване ще бъдат изградени специални екозони за почивка, както и интерактивна инсталация, която ще дава съвети за опазване на планината чиста.

„За нас тази кампания е повече от кауза, тя е лична мисия. „Пиринско“ е марка, която с гордост носи името на своя роден дом – Пирин. От години ние инвестираме в опазването на българските планини. Те са национално богатство, с което като българи трябва да се гордеем и да опазваме и за бъдещите поколения. Надяваме се, че действията, които предприемаме днес, ще доведат до по-дългосрочна и устойчива промяна, а именно – знанието за това как да пазим планината чиста“ – коментира Анджелика Борунова, бранд мениджър на марка „Пиринско“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене