Родопските ловци подхранват дивеча усилено

Меката и приятна зима смени рязко своята визия, но снегът не изненада ловците от Родопите. Дейността им след закриване на ловния сезон продължава с подхранване и опазване на дивеча.

От проведените разговори с председатели на ловни дружинки е видно, че във всяка от тях е създадена организация за опазване на дивеча и неговото подхранване. Във всички общини на област Смолян се следи метеорологичната обстановка, създадени са и мерки за посрещането на студените зимни дни и реагиране при усложняване на обстановката в планината. Ловците от посочени­те райони без указания са предприели действия за подхранване на дивеча, като акцентът пада върху зареждане на хранилките със сено и листников фураж, приготвен от тях още през лятото.

От проведения разговор с председатели на ловно-рибарски дру­жини от областта е видно, че се обръща особено внимание на опазването на дивеча, особено през зимата, когато те са уязвими. Могат да се посочат и няколко изключително дейни дружин­ки, като тези в с. Загражден, община Баните, където ловците се грижат за 18 хранилки за сърни, като са дозаредени със свежо сено и люцерна. Хранилките се наблюдават и при необходимост се зареждат отново. Паралелно с това се следи за наличие на хищници или бракониерски набези.

Сред отличниците в зимното подхранване на дивеча е и ЛРД-Петково, която се числи към ЛРС „Глухар” – Славейно. То е неотменна грижа за всеки ловец. Всички хранилки са заредени с фуражи, наблюдава се поведението на дивеча и при необходимост се реагира веднага. Заварих отговорникът по лова на сдружението Благовест Милевски да провежда инструктаж на ловците относно подхранването на дивеча през зимата.

Председателят на ЛРД-Елховец към ЛРС-Смолян сподели, че ловците от дружината реагират при всяко влошаване на времето и при тях няма изненада при обилните снеговалежи. Запазена марка на ловците от Елховец е листниковият фураж, който се до­бива през лятото, съхранява се и се разнася на дивеча, когато има най-много нужда. В центъра на мероприятията, свързани с подхранването, винаги е председателят Мико Бендеров.

В посочените дружини към настоящия момент не може да се организира подхранване на дивата свиня с концентриран фураж, а се осъществява само наблюдение в рамките на възможното, за да може при необходимост ловците да реагират своевременно на бракониерски набези.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене