Кукерите от с. Ключ със специалната награда на кмета на Перник, княгиня Калина дефилира с групата от Равно поле

Кукерската група от петричкото село Ключ е удостоена със специалната награда на кмета на Перник за представянето си на международния фестивала на маскарадните игри „Сурва“.

„Нашата група от 40 кукери беше най-атрактивната и най-шумната, защото имахме музиканти с тъпани и свирки. Жените през цялото време играеха хоро напред – всички нас гледаха. Млади и стари ни спираха по улиците и искаха да се снимат“, похвали се кметът на селото Христо Марков. Той добави, че Община Петрич им е подсигурила автобус, както и отделен превоз за маските, които освен страховити са обемни и тежки.

„Наградата е голямо признание за автентичното и артистично представяне на кукерската група на с. Ключ и нейните ръководители Георги Николов и Иван Чанов. Поздравявам ги за наградата, която е абсолютно заслужена. Нашата цел беше да забавляваме хората и сме се справили отлично”, заключи кметът Христо Марков.

Княгиня Калина с красива народна носия се смеси с кукерите от елинпелинското село Равно поле „Джамалъ“ на фестивала в Перник. Дъщерята на последния български цар (1943-1946) и министър-председател (2001-2005) на България Симеон II е заснета от перничанина Неделчо Деветаков, който разпознал царската дъщеря, а снимката се появи в социалните мрежи и предизвика множество коментари. Друга снимка в социалните мрежи е публикувала Ина- Мария – фотограф.

„Покрай многото групи и участници малцина успяха да разберат, че в „Сурва 2023“ в Перник взе участие и княгиня Калина в народна носия, на кучешкия студ и подкрепяна от съпруга си Китин Муньос“, коментират в социалната мрежа.

Княгинята е видяна и от други, присъствали на фестивала, които са я снимали в обкръжението на участници в дефилетата. Тя е разгледала и изложбата в Минна дирекция. Посещението е минало напълно дискретно.

ЕКИП „СТРУМА”

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене