Общо 257 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са сключени на територията на област Благоевград за изминалата година

Общо 257 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са сключени на територията на област Благоевград само за изминалата година, съобщи на пресконференция днес управителят на Областния информационен център (ОИЦ) Бисер Младенов. Договорите са на стойност над 57 млн. лева, от които около 36,5 млн. са безвъзмездно финансиране по Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г.

До края на 2022 г. в областта сключените договори по Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. са 2443, стана известно на пресконференцията. Общата стойност на проектите е над 504 млн. лева, като в тях не са включените средствата по проекта за изграждане на автомагистрала „Струма“. Размерът на безвъзмездното финансиране по тези проекти е над 416 млн. лева.

Най-голям е делът на безвъзмездната финансова помощ в областта по Оперативна програма „Региони в растеж“(ОПРР), която заема 28 на сто от стойността на помощта или близо 117 млн. лева. Близо 52 млн. лева от тях са по проекти, реализирани на територията на община Благоевград, съобщиха от ОИЦ – Благоевград. По ОПРР 2014-2020 до края на миналата година са реализирани проекти и в общините Петрич, Гоце Делчев, Сандански, Разлог и Струмяни.

Втора по размер на безвъзмездното финансиране в областта е Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) с 85 млн. лева. По тази програма близо половината от финансирането за периода 2014-2020 г. е по проекти в община Благоевград, по които безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 41 млн. лева. По ОПОС 22,6 млн. лева е финансирането в община Банско, а Петрич, Гоце Делчев и Сандански са получили между близо 6,6 и 6,9 млн. лева. По тази оперативна програма от общо 14 общини в областта шест са получили финансиране. Освен Благоевград, Банско, Петрич, Гоце Делчев и Сандански, финансиране в размер на около 1,3 млн. лева има и в община Симитли.

Трета оперативна програма спрямо размера на безвъзмездната финансова помощ, по която са реализирани проекти на територията на област Благоевград, е „Иновации и конкурентоспособност“. По нея в областта безвъзмездното финансиране е в размер на 73,1 млн. лева, като проекти има на територията на всичките 14 общини в областта.

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ също са реализирани проекти във всички общини в Благоевградско, а общата стойност на безвъзмездното финансиране в близо 60 млн. лева към 31 декември 2022 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене