Рилският манастир получи статут на национален обект

Рилски-манастир

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева връчи на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, решение на Министерския съвет, с което Рилският манастир получава статут на национален обект, съобщава КРОСС.

Рилският манастир е първият манастир, който получава такъв статут. Манастирът е един от най-значимите културни паметници на България. Той е символ на страната и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Обявяването му за национален обект ще му осигури допълнителна подкрепа и помощ от държавата.

„Връчих на Андрианополския епископ Евлогий решението на Министерския съвет, с което Рилският манастир и неговото землище се обявяват за национален обект. Това е исторически важен момент, защото значението и смисълът на Рилската света обител за България е безспорен. Всеки трябва да познава делото на Свети Иван Рилски – пазителят на българския народ“, каза Захариева.

„Държавата трябва да разбере, че помощта за манастира е дълг. Вече има и други желаещи, като Бачковския и Троянския манастир. Поддържаме контакт със Светия синод“, каза още Екатерина Захариева.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене