Стотици отпразнуваха празника на читалището в Радомир

Стотици радомирци дойдоха в салона на читалище „Напредък 1895“, за да отпразнуват неговата 120-та годишнина. Бивши и настоящи самодейци, дейци на културата, граждани се събраха заедно, за да се върнат във времето и да усетят пламъка, разпалил огънят на просвещението в малкото градче.

читалище радомир

120 години за историята са само миг, но 120 години на едно читалище, хвърляло искри на просвещение и култура в малкото градче, е цяла епоха. Хиляди самодейци в многобройните състави са оставяли своята ярка диря в културната история на града, хиляди читатели са попивали словото на просветителите, на творците, издигали духовността на народа на пиедестал.

В 120 годишната история читалищната дейност е горяла като буен огън, затихвала е като жарава, тлеела е като горяща пепел и отново е лумвал огънят и любовта към нови и разнородни прояви“, каза в словото си членът на читалищното настоятелство Георги Щалианов.

Председателят на читалището д-р Петър Дойчев  връчи грамоти на бивши и настоящи дейци на културната институция, дали своя принос пламъкът на духовността и културата да не угасва, а да гори все по-буйно.

Многобройните състави на читалището развълнуваха многобройната публика с темпераментни народни хора, спортни танци, изпълнения на народни, стари градски песни. А накрая всички се хванаха на хорото.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене