Арт инсталации с части от ферми от Благоевград и Илинденци с награди от престижен конкурс

Да дадеш живот на стари предмети, машини и части от фермата или селския двор, да покажеш, че те имат бъдеще в една по-различна форма – това представиха участниците в националния конкурс „Арт-циклиране“. Със своя „Влак на Плодородието“ Камен Димитров от Добрич ясно показа, че рециклирането не е просто думи, а начин на живот и дори изкуство. Творбата е един от крайните победители сред общо 50 произведения, включили се в националната надпревара.

„Влакът на плодородието“ представя даровете на Добруджа. Локомотивът е направен от стар блок на трактор, хидравлична помпа, зъбни колела, гаечни ключове за мотовилки и стар въздушен филтър от състезателен автомобил. Кормилната уредба е от неизползван струг. Вагонът е от стар метален палет, който е свързан с локомотива чрез пружини. Зеленчуците, с които е натоварен влакът, са от собствената градина на Камен Димитров, за която се грижи цялото семейство.

„Влакът на плодородието“ си дели първото място със Самуел Папаро и Благой Котев от село Илинденци с тяхното произведение „Музикална пътека от рециклирани материали“. Те получават и наградата „Любимец на публиката“ с 254 гласа от близо 3000 гласували. Музикалната пътека е изработена от естествени материали от фермата им – бамбукови пръчки, мрамор, дърво, метална рамка.

„Сандък за любовни билки“ на Иван Мавродиев от Благоевград заема второ място в националната надпревара „Арт-циклиране“. Градинката-сандък е изработена от стара каса от малък дървен прозорец, пенсионирани ВиК- части, дръжки от стари куфари, основа от плафон, непотребна решетка, планки, трупчета, винтове и други бурмички.

Сред участниците в конкурса е и творбата „Никой не е по-голям от хляба“ на дамски клуб за приложни изкуства от село Гурково, община Балчик. В нея са вложени плява, грухана слънчогледова пита, бобени шушулки от бял и черен боб, непотребни дискови брани и загърлячни ограничители от трактор, ръждива верига от стара редосеялка, стара гума от земеделско ремарке, стари маркучи за капково напояване, чували зебло от тор, изронени кочани от царевица, сено и слама, баберкувано зърно от пожъната нива.

Наградените произведения ще бъдат изложени в публични пространства в селски райони в България. Организатор на конкурса е информационната инициатива „Обща селскостопанска политика: Говори науката“, изпълнявана от Агенция Стратегма ООД с подкрепата на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене